artikel

Warmte winnen met prefab dakelement

bouwbreed

Gebouwen kunnen via de gevel en het dak water (voor)verwarmen. DNN uit Emmen ontwikkelde daarvoor zijn prefab element Solvena. Binnenkort monteert het bedrijf een element op een kantoor in Assen. De gemeente Emmen overweegt met het systeem een school te laten bouwen.

Energiesystemen als de Solvena zijn op zich niet nieuw, zegt algemeen directeur Gerrit Kerkdijk van DNN. De markt biedt een aantal varianten van het systeem. ”Anders dan die van ons moeten die op locatie worden gemaakt.” De bestaande systemen vormen ook een ondeelbare installatie: beschadigde delen kunnen niet worden vervangen en het systeem kan niet worden uitgebreid. Het Emmense bedrijf zegt zijn elementen voorgefabriceerd en gebruiksklaar als modules te leveren.

DNN bouwt de Solvena op uit een staalprofiel. Afhankelijk van de afwerking is dat te gebruiken voor daken of gevels. In het element zit een fijnmazig leidingennet. De circulatievloeistof neemt overdag warmte van de zon op en ’s nachts warmte uit de omgeving. Het leidingennet is afgewerkt met een speciale egaline. Aan dit materiaal zijn vezels toegevoegd die het rendement van de warmtewinning vergroten. “Vergeleken met zonneboilers heeft de Solvena een lager rendement”, zegt Kerkdijk. “Onder de streep vermindert het systeem hoe dan ook het energieverbruik om water na te verwarmen.”

Een proefopstelling op eigen terrein levert DNN op dit moment 0,5 gigajoule per vierkante meter op. “Een lage opbrengst omdat op die plek niet genoeg koud water aanwezig is”, legt Kerkdijk uit. “Is dat er wel dan verdubbelt minimaal de opbrengst.”

Bodembronnen

Deopgevangen warmte kan op om het even welke manier worden gebruikt. Eén daarvan is de regeneratie van bodembronnen. De Solvena levert in DNN’s berekening water van een hogere temperatuur dan een WKO over het algemeen doet. “De warmtepomp werkt dan op een hoger rendement, heeft minder elektrische energie nodig, en de bron in de bodem wordt gespaard en kan in de winter dus een hogere temperatuur leveren, waardoor de warmtepomp met een hoger rendement kan werken”, vat Kerkdijk samen.

Wie wil kan de module van DNN ook combineren met flexibele zonnecellen uit amorf silicium. De warmte-opbrengst loopt daardoor wel wat terug. Omdat de warmte die er wel is wordt afgevoerd daalt de temperatuur onder de zonnecellen waardoor hun rendement toeneemt. Als alternatief adviseert DNN het systeem in een aangepaste variant te gebruiken voor lichtstraten.

Reageer op dit artikel