artikel

Vrouwen

bouwbreed

In de voorbereiding op een panelgesprek met mannelijke vernieuwers in de bouw, merkte ik dat die jonge mannen bijna allemaal de bouw hadden verlaten en voor zichzelf waren begonnen.

Dat is niet alleen opmerkelijk als feit, maar het is ook raar: praten met vernieuwers die niet meer mee doen. Het was me echter al opgevallen dat er ook vier jonge vrouwen in de goed gevulde zaal zaten. Omdat die voormalige vernieuwers niet zo spannend waren, betrok ik al snel de jonge vrouwen in de zaal. Wauw. Toen werd het leuk. Stevige jonge vrouwen met een goed verhaal over marktvernieuwing. Vaak niet afkomstig uit de bouw, maar dat zagen ze vooral als een voordeel. Ze namen ruimte voor nieuwe benaderingen van de markt en vertelden dat dit erg gewaardeerd werd. Vernieuwen was leuk en dankbaar werk, dat was hun conclusie. Op de vraag of je juist geen vrouwen nodig hebt om tot een nieuwe klantgerichte benadering te komen, was het antwoord duidelijk: ja, natuurlijk. En als je dan goed kijkt, dan zie je ze opeens in hoog tempo verschijnen: vrouwen in de bouw. Niet alleen aan de marktzijde bij bedrijven, maar ook in sleutelrollen bij publieke opdrachtgevers. Sterker nog, op een afscheidscongres van een 65-jarige directeur zijn veel van de nieuwe sterren vrouw. Het is maar dat u het weet!

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel