artikel

Small scale housing

bouwbreed

Er is ‘vroeger’ wat afgelachen om de kleine woningen (HATjes), die in de jaren zeventig voor jongeren werden gebouwd. Intussen lijkt small scale housingaan een nieuwe jeugd begonnen. In Amsterdam worden sinds kort in de koopsector veel studio’s en kleine appartementen aangeboden. En tot ieders verrassing loopt de verkoop. Zo gek is dat overigens niet, […]

Er is ‘vroeger’ wat afgelachen om de kleine woningen (HATjes), die in de jaren zeventig voor jongeren werden gebouwd. Intussen lijkt small scale housingaan een nieuwe jeugd begonnen. In Amsterdam worden sinds kort in de koopsector veel studio’s en kleine appartementen aangeboden. En tot ieders verrassing loopt de verkoop. Zo gek is dat overigens niet, omdat studenten nu alleen terecht kunnen in de goedkope huur van studentenhuisvesters en particulieren of met elkaar iets kunnen kopen. Het tussensegment: studio’s in de koopsector, bestaat niet. Maar in de Spaarndammerbuurt worden studio’s door ingezet voor gentrification (opwaardering, red.),terwijl langs de Ring West het eerste leegstaande kantoorgebouw wordt getransformeerd. Met studio’s slaat een (corporatie)ontwikkelaar dus twee vliegen in een klap: moeilijke buurten of complexen worden aangepakt en er wordt een nieuw marktsegment aangeboord. Mooi is ook te horen dat nieuwe klanten ook met minder kosten benaderd kunnen worden. Via nieuwe media kan het product snel en eenvoudig worden gemarket, terwijl het bereik onder de doelgroep erg groot is. Het product is helaas nog ouderwets aanbodgedreven. Met dezelfde plattegrond kan een veel slimmere (en goedkopere) woning worden gemaakt..Het standaard slopen van onderkastjes in de keuken (oeps, waar moet de koelkast?), het vervangen van deuren door schuifdeuren en een overkill aan raamventilatie op 30 vierkante meter, zijn vervelende kinderziekten. Maar zowel de marketing als het cocreëren bieden mooie perspectieven, want small scale housing heeft in de steden (de) toekomst.

Adviseur Andersson Elffers Felix

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel