artikel

Sherpa 100 sloopt schoon en stil

bouwbreed Premium

Sherpa 100 sloopt schoon en stil

Materieel met een verbrandingsmotor wordt steeds vaker geweerd uit gebouwen. En ook onder de vrije hemel neemt de weerstand toe tegen het lawaai en de uitlaatgassen van verbrandingsmotoren. Het alternatief: elektrisch aangedreven materieel dat klein genoeg is om in een gebouw te kunnen rijden.

Hanenberg Materieel uit Nistelrode biedt zo’n alternatief aan in de vorm van een elektrische gereedschapsdrager, de Sherpa 100 ECO. De verbrandingsmotor maakte plaats voor een elektromotor. “De specificaties zijn verder identiek”, zegt directeur/eigenaar Mart van den Hanenberg. De elektrische Sherpa 100 ECO is 76 centimeter breed en tilt een last van ruim 300 kilo. Inclusief accu en elektromotor weegt de Sherpa ongeveer 750 kilo.

Ruim zes jaar werkte Van den Hanenberg aan de ontwikkeling van zijn elektrische Sherpa. In die periode zocht de machinebouwer vooral naar een geschikte elektromotor die het hydraulische systeem aandrijft waarmee alle functies van het gereedschap worden bediend. De eerste motor had een vermogen van 10 pk en draaide ruim twee uur op een volgeladen accu. “Te zwaar”, oordeelt Van den Hanenberg. “Die motor nam zoveel stroom op dat de kabels er bijna afbrandden.”

De huidige motor levert 2,5 pk en kan in theorie tien uur toe met een acculading. Hij werkt zonder koolborstels en draait computergestuurd. Afhankelijk van de taak bepaalt de microprocessor hoeveel stroom naar de motor moet. Die afweging neemt een kleine twee seconden in beslag. “In de praktijk blijken die erg lang te duren, wat irritatie veroorzaakt”, zegt Van den Hanenberg. Een ‘slimme’ schakeling compenseert nu de denktijd. De machine neemt gemiddeld 40 ampère op. Van den Hanenberg haalt die uit lood/zuur accu’s. “We hebben onder meer gel-accu’s geprobeerd maar die bleken niet te voldoen.”

De machinebouwer uit Nistelrode adviseert zijn elektrische Sherpa voor onder meer inpandig sloopwerk. Niet in de laatste plaats vanwege de draaicirkel van 1,20 meter. Afhankelijk van het aanbouwgereedschap kan de machine ook helpen bij het plaatsen van al dan niet beglaasde kozijnen of bij het monteren van plafonds. Als laadschop is de elektrische machine even sterk zijn als de variant met verbrandingsmotor, benadrukt Van den Hanenberg. “Je hoort geen geluid, dus mensen denken al snel dat het vermogen tegenvalt.”

Proef

De Sherpa 100 ECO draait sinds drie weken op proef bij slopersbedrijf Venus uit Maarssen. Tot nog toe houdt de machine zich goed. Een nog kleinere versie zit er niet in, omdat die te smal zou worden om nog stabiel te zijn. Terwijl stabiliteit juist belangrijk is, “omdat de Sherpa minder bedoeld is voor machinisten en meer voor bijvoorbeeld stratenmakers die af en toe een machine gebruiken”.

Reageer op dit artikel