artikel

Project Achmea campusVan Wijnens uitdaging: hoe past dit alles in elkaar

bouwbreed

Van Wijnen Arnhem bouwt sinds januari aan het hart van de Achmea Campus in Apeldoorn. Een fonkelnieuw vergadercentrum is technisch gezien het meest ingewikkelde van de vijf nieuwe gebouwen die in het bosachtige gebied worden neergezet. De technische vraagstukken dwongen alle betrokken partijen tot een heel ander bouwproces. 3D en ‘droogbouwen’ zijn de sleutelwoorden.

Het ronde vergadergebouw staat in verbinding met de andere gebouwen op de campus. Architect Marc a Campo van architectenbureau HMADP heeft veel hallen, vides, lichtstraten en in elkaar verlopende vloeren getekend. Daardoor krijgt het veel ruimte en licht. Dat moest ook wel, want in het gebouw komen een aantal binnentuinen met zelfs bomen daarin.

De uitdaging voor Van Wijnen is: hoe pas je dit alles in elkaar? “De maatvoering en de aansluitingen luisteren heel nauw”, zegt bedrijfsleider Eddy Teunissen van Van Wijnen. “De prefab vloerplaten hebben gekke hoeken en rondingen. Ze sluiten heel precies aan op de staalconstructie.” Daarnaast is de materialisering niet eenvoudig. Zo wordt de liftschacht geheel gemaakt van spiderglas. De transparante zuil laat straks goed de liften zien, die met hout worden bekleed. En voor de gevel heeft architect Marc a Campo strekmetaal bedacht.

Denksessies

Om het ingewikkelde bouwproces toch soepel te laten verlopen heeft het bouwteam drie oplossingen bedacht. Van Wijnens constructeur Wijcon heeft alles in één 3D-model gezet. “Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat we de prefab kolommen en wanden zelf konden engineeren”, legt Teunissen uit. “Ook de wapening is helemaal geautomatiseerd.”

De tweede oplossing zijn de mock-ups(schaalmodellen, red.) die van verschillende onderdelen worden gemaakt. Onder andere van de sandwichplaten in de gevels met daarvoor de schijngevel van strekmetaal.

Tot slot komen de projectteams regelmatig bij elkaar voor wat men ‘droogbouwen’ noemt. In gezamenlijke denksessies worden alle aspecten overdacht en bepaald, zoals de funderingen, bekisting en de volgorde van opbouwen.

Dat gebeurt in alle fasen van het project, zegt Teunissen. “We spelen zo vroeg mogelijk op de vragen in.”

Dat leidde bijvoorbeeld tot een werkwijze voor de twee kernen van het vergadercentrum. Die worden gevormd door de betonnen trappenhuizen die midden in het gebouw staan.

Om te voorkomen dat Van Wijnen moest werken met joekels van kranen, is gekozen om deze als eerste neer te zetten en van binnenuit op te bouwen. Dan kon daar de constructie op rusten. Teunissen: “Wijcon heeft veel eerder dan gebruikelijk alles klaargemaakt. We hebben de beste prefabploeg erbij gehaald en het materiaal besteld. De stijve kernen zijn in twee weken neergezet.”

De combinatie van 3D en droogbouwen maakte het mogelijk om de plaatsing van steigers en tijdelijke constructies – essentieel in het ingewikkelde vergadercentrum – heel precies uit te denken. Teunissen: “Het vergt veel organisatie en denkwerk, maar hierdoor kunnen we twee keer sneller werken.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Achmea Huisvesting BV

Ontwerp: Marc a Campo / HMADP Architecten

Hoofdaannemer: Van Wijnen Oost BV

Constructeur: Wijcon

Installaties: Croon Electrotechniek, BAM Techniek

Start bouw: januari 2011

Oplevering: september 2012

Reageer op dit artikel