artikel

Primeur in Parijs: een hamer die bijna niet trilt

bouwbreed

Primeur in Parijs: een hamer die bijna niet trilt

Na ruim 3000 jaar zijn er nog altijd grote verbeteringen mogelijk op het ontwerp van de hamer. De firma Leborgne toont op bouwbeurs Batimat in Parijs deze week een trillingsarm exemplaar.

Volgens een test die de gereedschapsfabrikant in het eigen laboratorium uitvoerde, geeft de Nanovib-hamer half zoveel trillingen door aan de gebruiker. Hij kan dus twee keer zo lang worden gebruikt voordat blessures ontstaan.

De hamer valt vooral op door de opening direct onder de kop. De steel vertakt zich als het ware in tweeën. Daardoor bevindt het staal zich wat buiten de as, waardoor hij grotere krachten kan weerstaan bij het uitwrikken van een spijker met de klauw. Toch is dat is niet wat hem volgens Frederic Descombes zijn bijzondere prestaties geeft als het gaat om de trillingen. Het geheim zit vooral binnenin.

De kop en de schacht van de hamer zijn afzonderlijk van gehard staal vervaardigd en zijn onder hoge druk verbonden. Ongeveer halverwege de steel gaat de gevorkte schacht over in een stalen buis waar hij in kan trillen. De overdracht vindt plaats via een kunststof mantel, die voor extra demping zorgt en zodoende voorkomt dat de trillingen de pols, onderarm en schouder van de timmerman belasten.

Reageer op dit artikel