artikel

octrooiSpouwloze wand van cellenbeton dragend en geprefabriceerd

bouwbreed

Met cellenbeton kan een spouwloze, goed isolerende, relatief lichte prefab buitenmuur worden gemaakt.

“Er zijn al geprefabriceerde wanden, maar die zijn relatief duur en zwaar. Aan de andere kant zijn er elementen van cellenbeton te koop die ter plaatse moeten worden verlijmd en niet leverbaar zijn als complete, geprefabriceerde wand. Mijn verdiepingshoge wand uit cellenbeton is licht, heeft een Rc-waarde tussen de 2,5 en 4 en is ook in grote formaten snel en goedkoop prefab te maken”, aldus Ben Wielens, directeur en mede-eigenaar van het bij inkooporganisatie Imabo aangesloten Imabo Nobel.

De nog naamloze wand is bedoeld als dragende, spouwloze buitenmuur en is opgebouwd uit langwerpige platen gewapend cellenbeton die in drie lagen zijn verlijmd. De buitenste en binnenste laag bestaan uit verdiepingshoge platen relatief zwaar cellenbeton G5/800, die op hun korte zijde staan. Daartussen zit een laag met platen relatief licht cellenbeton G2/400, die op hun lange zijde staan en in verband zijn geplaatst.

Het zwaardere cellenbeton heeft een grote druksterkte, wat de kans op beschadigingen aan de wand verkleint, de lichtere variant in de tussenlaag heeft een hogere isolatiewaarde. De lijmlagen tussen de lagen cellenbeton zijn voorzien van glasweefselmatten voor het opnemen van de krachten die worden uitgeoefend tijdens het hijsen van de uiteindelijke wand. Voorafgaande aan de verlijming zijn in de platen sleuven gemaakt voor de leidingen.

En uitsparingen voor ramen en eventuele deuren. Doordat de uitsparingen in de beoogde buitenlaag wat groter zijn dan die in de twee andere lagen, zijn geen aparte stelkozijnen meer nodig. De totale dikte van de wand hangt af van de gewenste Rc-waarde en zal meestal tussen 21 en 40 centimeter liggen.

Potdekselprofiel

Voor de met een vochtwerende polyestercoating afgewerkte buitenlaag bedacht Wielens diverse, vooraf uit te frezen profielen. Bijvoorbeeld een boomstam-, een rabat-, een potdeksel- of een traditioneel baksteenprofiel.

De uitvinder voorziet een goede toekomst voor zijn vinding: “Normaal gesproken zou de wand al in productie zijn geweest, maar door de malaise in de bouw is dat wat vertraagd. Het idee ligt nu bij twee geïnteresseerde projectontwikkelaars en zodra die ermee aan de slag gaan – hopelijk begin volgend jaar – kan de productie beginnen. We zijn overigens nog op zoek naar een geschikte fabrikant. De maximale afmetingen zijn afhankelijk van het totale transportgewicht. We gaan uit van maximaal 12 ton wat neerkomt op een 3 meter hoge wand van zo’n 10 meter lang.”

octrooinummer: NL1037730

houder: B. Wielens, Haaksbergen

uitvinder: B. Wielens

Reageer op dit artikel