artikel

octrooiLadder met uitschuifbare voet helt niet over

bouwbreed Premium

Een uitschuifbaar uiteinde aan de onderkant van een laddervoet zorgt ervoor dat hij ook op een ongelijke ondergrond niet naar links of rechts overhelt.

Het uitgangspunt bij het gebruik van ladders is dat ze slechts voor korte klusjes zijn bedoeld en dat het gebruik als werkplek zo veel mogelijk beperkt moet blijven. Eén van de mogelijke problemen bij het gebruik van een ladder is een ondergrond met verschillende niveaus. Voor toepassing in bijvoorbeeld een trappenhuis zijn sommige ladders om te bouwen tot een dubbele ladder waarvan het ene deel korter is dan het andere, waardoor het hoogteverschil van meer treden valt te overbruggen. Maar de niveauverschillen kunnen ook subtieler zijn, bijvoorbeeld bij het gebruik van een ladder buitenshuis op een aflopende of enigszins ongelijke ondergrond, waardoor de ladder opzij zou kunnen wegglijden. In de praktijk wordt deze instabiliteit vaak opgelost met een plankje of een steen onder de rechter of linker voetsteun, maar dat moet professioneler kunnen. Evenals bij tuintafels en machines, die met stelvoetjes horizontaal en onwankelbaar kunnen worden opgesteld.

De Taiwanese ladderproducent Dofair Company kreeg in Nederland octrooi op een metalen ladder met ladderbomen, zeg maar staanders, die aan de onderzijde zijn voorzien van een uitschuifbaar deel zodat ze goed zijn te stellen. De ladderbomen zelf zijn gemaakt van een min of meer u-vormig profiel. Aan de onderzijde past in dit profiel een doosvormig profiel dat is voorzien van een lange sleuf en een kunststof voetstuk. In het doosvormige profiel zitten twee u-vormige koppelplaten, een grote en een kleine. De grote heeft insteektanden langs de randen en een lange sleuf, de kleine heeft een centraal bevestigingsgat en koppelsleuven die corresponderen met de insteektanden.

Fixeren

Voor het fixeren zorgt een bout met knopkop, die voor extra klemkracht is uitgevoerd met een kegelvormige veer tussen knop en staander. Bij een losgedraaide bout zijn de koppelsleuven en de insteektanden ontkoppeld, en kan het doosvormige profiel in en uit de staander worden bewogen. Het aandraaien van de bout zorgt voor fixatie van de koppelplaten en houdt daarmee het uitgeschoven deel in de gewenste stand.

Op de tekeningen bij het Engelstalige octrooi is te zien dat beide ladderbomen aan de onderzijde een uitschuifbaar deel hebben en dat dit deel zo lang is, dat ook de hoogte van een traptrede valt te overbruggen. Op de site van het bedrijf (www.dofair.com.tw/eng/product.htm) is van de vinding nog niets te vinden.

octrooinummer: NL2006271

houder: Dofair Co, Keelung, Taiwan

uitvinder: T. Yeh

Reageer op dit artikel