artikel

octrooiInklapbaar urinoir voorkomt ruzie

bouwbreed

Het thuis laten installeren van een urinoir maakt het mogelijk dat mannen zonder huiselijke twisten staand kunnen blijven urineren. Maar dan moet de uitvoering van dit stukje sanitair wel voldoen aan hoge eisen.

Het is in veel huishoudens een regelmatig terugkerende discussie: de mannelijke leden van het gezin spetteren bij het plassen te veel en zouden net als de vrouwen zittend moeten urineren. Verreweg de meeste mannen weigeren dat, al willen ze gewoonlijk wel beloven om voorafgaand aan het plassen de wc-bril omhoog te doen. Het verzoek om de bril ook weer omlaag te doen, ligt al moeilijker, laat staan dat de staandplassers per toerbeurt de vloer om de toiletpot willen soppen. Zou het geen goed compromis zijn om een urinoir te laten installeren?

“Ik heb daar een Europees marktonderzoek naar laten doen, en in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland is van de mensen onder de 40 jaar meer dan 30 procent serieus geïnteresseerd in het idee om een urinoir te laten installeren in hun nieuwe huis, of bij een verbouwing van hun huidige badkamer of toilet”, zegt ir. Ronald van Solt. “Maar dan wel op voorwaarde dat het geen extra ruimte kost en wat design betreft goed past bij de rest van het sanitair. De modellen die in horecagelegenheden hangen zijn voor verreweg de meeste huishoudens niet acceptabel.”

Van Solt, in het dagelijks leven bedrijfskundig adviseur, bedacht een urinoir dat na gebruik kan worden weggeklapt in de holle ruimte binnen het draagframe van een wandcloset, onder het daarin weggewerkte waterreservoir. Van zijn vinding is na het wegklappen alleen de vlakke onderkant zichtbaar, die desgewenst dezelfde afwerking heeft als de wand. Na een druk op die onderkant kantelt een gasveer het kegelvormige urinoir naar voren. De uiteindelijke kantelhoek en de bijbehorende hoogte van de plasopening is afhankelijk van lengte van de gebruiker, die wordt gemeten met een sensor. Na gebruik scharniert het urinoir weer in terug in de wand en valt het met de hoeken in druksloten. Het kan via een sproeikop worden doorgespoeld met water uit het waterreservoir van de closetpot. Dit water verdwijnt in het riool via een flexibele buis die eindigt in de pot. Ook bij het spoelen van de closetpot stroomt het water eerst door het urinoir.

De uitvinder is niet van plan zelf de productie ter hand te nemen en is met meerdere grote producenten van sanitair in gesprek over inpassing in hun assortiment.

octrooinummer: NL1037689

houder: R. van Solt, Edam

uitvinder: R. van Solt

Reageer op dit artikel