artikel

Geïntegreerde doorvoer in kleur van de dakpan

bouwbreed Premium

Geïntegreerde doorvoer in kleur van de dakpan

Het nieuwe Arnhemse bedrijf ColoredRoofs heeft een concept ontwikkeld dat afrekent met vaak scheefstaande en immer zwarte of rode dakdoorvoeren. Bij de Stand-Up zijn de pijpen in de dakpan(nen) geïntegreerd en bovendien in de kleur van het dak uitgevoerd.

Wie oog heeft voor wat er op het gemiddelde schuine dak gebeurt, kent het beeld van de dakdoorvoeren die dissoneren met hun achtergrond: het fraaie rode, blauwe of genuanceerde pannendak. ColoredRoofs maakt een naadloze combinatie van een dakpan en een kunststof doorvoer voor rookgas, ventilatie of be- en ontluchting.

Hiervoor freest het bedrijf in de fabriek een sparing in de pan of de lei op basis van aangeleverde gegevens over de dakhelling, de latafstand en diameter van de doorvoer. Door middel van een pvc-manchet wordt de doorvoer vervolgens in de sparing gemonteerd met een lijm-kitverbinding. Het deel van het manchet dat boven de pan uitkomt, dient tegelijkertijd als waterkering. De doorvoer kan in principe in elke kleur worden gespoten. Zijn de pannen gevlamd, dan krijgt de doorvoer ook meerdere kleuren. ColoredRoofs is zelfs bezig met een passende doorvoer voor rieten daken.

Besparing

De werkwijze van het bedrijf, waarbij de pannen met doorvoeren volledig geprefabriceerd naar de bouwplaats gaan, bespaart volgens het bedrijf veel werk op en aan het dak. De doorvoer kan op elk hellend dak worden aangebracht. Volgens verkoopmanager Eddie Bosch heeft het bedrijf onlangs doorvoeren gemaakt voor een pannendak met een helling van 63 graden. Als de diameter van de doorvoer groot is en de maat van de pannen klein, wordt de doorvoerpan uit twee of vier gekoppelde pannen geproduceerd.

Het bedrijf ColoredRoofs is ontstaan uit de handelsonderneming BrickPoint, die praktisch alle in Europa geproduceerde dakpannen op de markt brengt. Binnen het bedrijf werd enkele jaren de trend gesignaleerd dat er steeds meer variatie kwam in typen daken en dakpannen, maar dat de doorvoeren niet mee ontwikkelden. Daarom werd besloten een aparte onderneming op te zetten. Voor de ontwikkeling werd samenwerking gezocht met Ubbink, waarvan ColoredRoofs de doorvoeren voor platte daken afneemt. De ontwikkeling van de in de pan geïntegreerde doorvoer heeft vier jaar in beslag genomen. Het product is in een aantal projecten uitvoerig beproefd.

Reageer op dit artikel