artikel

Geef communicerende ingenieur óók een prijs

bouwbreed Premium

Afgelopen donderdag is voor de zevende keer De Vernufteling uitgereikt. Deze jaarlijkse innovatieprijs bekroont de meest vindingrijke oplossing van een Nederlands ingenieursbureau. Wie de achttien genomineerden bekijkt, kan niet anders dan positief zijn over het innovatieve gehalte van de sector. Toch is er ook reden tot zorg: er is namelijk steeds meer maatschappelijke weerstand tegen […]

Afgelopen donderdag is voor de zevende keer De Vernufteling uitgereikt. Deze jaarlijkse innovatieprijs bekroont de meest vindingrijke oplossing van een Nederlands ingenieursbureau. Wie de achttien genomineerden bekijkt, kan niet anders dan positief zijn over het innovatieve gehalte van de sector. Toch is er ook reden tot zorg: er is namelijk steeds meer maatschappelijke weerstand tegen de toepassing van al dat slims.

Wordt technologie in groei-economieën als China en India nog gezien als dé weg naar een betere wereld, in de meeste westerse democratieën denkt men daar heel anders over. Vrijwel ieder project waarin technologie een grote rol speelt, heeft direct zijn eigen nee-comité. Ook in ons land. Denk maar aan het vaak felle protest tegen zo’n beetje iedere vorm van energieopwekking, maar ook tegen de opslag van aardgas en zelfs tegen willekeurig welke tunnel of spoorlijn.

Technologie alléén brengt niet de heilstaat. Niet alles is per definitie ‘goed’. En natuurlijk moet een volwassen democratie de mening van burgers in de afwegingen betrekken. En natuurlijk hebben natuur- en milieuorganisaties een belangrijke rol. Maar we slaan nu door. Ingenieurs en wetenschappers worden soms afgedaan als mensen met ‘ook maar een mening’. Het gezag dat ooit met hun functie of titel kwam, moet tegenwoordig keihard worden verdiend. En precies dat blijkt in de praktijk een harde dobber.

De intenties zijn er wel. Maar die goede bedoelingen vertalen zich nog onvoldoende in overtuigende resultaten. Brancheverenigingen benadrukken vooral de rol van techniek in de maatschappij. Maar ze moeten hun leden juist ook helpen bij het naar buiten treden. Met de innovatiekracht van de Nederlandse ingenieurssector zit het wel goed. De uitdaging voor de komende jaren is om de maatschappelijke waarde ervan uit te dragen. Een prijs voor de best communicerende ingenieur zou in dat kader zeker niet misstaan.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel