artikel

Fabrikant valt met hamer mogelijk weer in de prijzen

bouwbreed Premium

De Nanovib-hamer die volgens fabrikant Leborgne door een speciale steel half nauwelijks trilt, is er in diverse vormen en maten.

< Vervolg van pagina 1

In hal 6 van het beurscomplex aan de Parijse rondweg waar deze dagen de Batimat plaatsvindt, heeft Leborgne de testopstelling nog eens nagebouwd waarmee het de Nanovib-hamer beproefde. Sensoren die in drie richtingen versnellingen registreerden van een robotarm, stelden vast dat die de helft zo veel trillingen had als concurrerende hamers.

De trillingen tot 2,5 m/s2 deden zich zo weinig voor dat een timmerman gemakkelijk 2400 slagen kan maken zonder kans op een blessure. Het bedrijf heeft de tests zelf ontwikkeld, gebaseerd op een Europese norm voor elektrische apparaten. Want voor klassiek handgereedschap bestaat geen norm, bezweert hoofd productontwikkeligen Frederic Descombes van Leborgne.

Eerder dit jaar sleepte de Franse gereedschapfabrikant met de opvallende hamer al de ‘observeurdudesign’ prijs in de wacht. Op de Batimat die tot zaterdag gaande is, volgt wellicht de innovatieprijs. Tijdens de vorige editie won Leborgne ook al een prijs voor een ingrijpende wijziging van het ontwerp van een klassiek stuk gereedschap. Toen had de fabrikant het schietlood ingrijpend herzien.

Leborgne moet overigens op boxen tegen diverse concurrenten. Peugeot toont een hamer met een schacht deels van aluminium die een dempend effect moet hebben. Ook de hamers van het Duitse Picard zijn volgens de producent trillingsarm door het buis in buis principe en het gebruik van dempend kunststof als buitenmantel. Zo heeft iedereen zijn eigen benadering, in een poging de timmerman te ontlasten. Maar geen bedrijf zet zo sterk op in op de arbo-vriendelijke karakter als Leborgne. De consumentenprijs van de hamer bedraagt zo’n 45 euro. De producent heeft ze met een of twee klauwen, en in verschillende gewichtsklassen.

Reageer op dit artikel