artikel

Datacenter reageert goed op duurzame koeling

bouwbreed

Datacenter reageert goed op duurzame koeling

De apparatuur van datacenters wordt het makkelijkst gekoeld met schone en droge buitenlucht die van bovenaf tussen de rekken wordt geblazen. Bodemenergie kan bij hoge buitentemperaturen de benodigde koeling leveren. De energierekening voor de koeling kan zo tot ruim 80 procent verminderen. En omdat de koeling minder elektriciteit vraagt, blijft er meer energie over voor het verwerken van data.

Te groot, te duur en te koud; de kenmerken van de meeste koelsystemen in datacenters, somt Jan de Visser van het Amsterdamse energie-ingenieursbureau Encon op. “Dat komt onder meer omdat ontwerpers een datacenter‘op de groei’ ontwerpen. Eenmaal gerealiseerd valt er nauwelijks nog wat aan te veranderen.” Het gevolg: een te hoge energierekening en een te hoog beslag op de netcapaciteit. De remedie: het koelvermogen stapsgewijs vergroten naarmate er meer apparatuur in een datacenter komt te staan. Het resultaat: een terugverdientijd tot twee jaar.

Encon uit Amsterdam pleit met zijn concept Usecool voor een volledig duurzame koeling bij het op temperatuur houden van datacenters. De Visser: “In het Nederlandse klimaat kan het aandeel vrije koeling met droge koelers oplopen tot ongeveer 85 procent. Met natte koeltorens wordt dat zelfs 99 procent.” Volledig duurzaam wordt de koeling met warmte/koude-opslag. Koud grondwater koelt de apparatuur waarna het opgewarmde retourwater zonodig het kantoor op temperatuur houdt en weer de bodem ingaat. Een WKO levert altijd voldoende koelenergie.

Traditioneel worden datacenters gekoeld met lucht van ruim 18 graden Celsius. De praktijk leert De Visser dat een tien graden hogere temperatuur de apparatuur niet beschadigt. “De specificaties van de toestellen laten zelfs nog warmere koellucht toe.”

Inblaastemperatuur

Temperaturen vanaf 32 graden Celsius zijn niet ongebruikelijk. In De Vissers woorden betekent dat het simpelweg verhogen van de inblaastemperatuur van de lucht veel energie bespaart. “Daar is ook geen investering voor nodig. ”Bij een inblaastemperatuur van 24 graden Celsius kan wat hem betreft in Nederland in 97 procent van de tijd direct met buitenlucht worden gekoeld.

Dat gebeurt nog niet zo vaak vanwege problemen met onder meer stof en de relatieve luchtvochtigheid. Een waternet met lucht/water-warmtewisselaars zorgt dan voor het warmtetransport van binnen naar buiten en lost dat probleem op, legt De Visser uit. “In de praktijk wordt vrije koeling overigens al jaren toegepast. Tot voor kort haalde vrije koeling daarmee een aandeel van zo’n 30 procent onder gematigde klimaatcondities.”

Datacenters worden traditioneel gebouwd met verhoogde vloeren waardoor koude lucht omhoog wordt geblazen. “De koellucht moet dan een lange weg afleggen en veel (inregel)-weerstanden overwinnen”, zegt De Visser. De ventilatoren verbruiken daardoor (te)veel elektriciteit. Dat verbruik kan verminderen door van bovenaf te koelen. De luchtstroom is dan ook beter te regelen wat eveneens helpt de rekening te verlagen. Zo verdwijnen ook de drukverschillen en daarmee de lekverliezen.

Video: Usecool, een verfrissend koelconcept voor datacenters

Bron: Encon.

Reageer op dit artikel