artikel

Containers

bouwbreed Premium

Gaan jouw haren ook recht overeind staan als je duurzaamheid hoort? Of maatschappelijk verantwoord ondernemen? Innovatie? Ketenintegratie? Je bent niet de enige. Op de één of andere manier lukt het abstracte containerbegrippen altijd om negatieve gevoelens op te wekken. Juist het hoge abstractieniveau van die mooie woorden zorgt er voor dat er altijd wel iets […]

Gaan jouw haren ook recht overeind staan als je duurzaamheid hoort? Of maatschappelijk verantwoord ondernemen? Innovatie? Ketenintegratie? Je bent niet de enige. Op de één of andere manier lukt het abstracte containerbegrippen altijd om negatieve gevoelens op te wekken. Juist het hoge abstractieniveau van die mooie woorden zorgt er voor dat er altijd wel iets te bedenken is wat nergens op slaat of jouw gevoelens tegenspreekt. Dat is ook meteen het mooie ervan. Kijk met je eigen bril naar zo’n containerbegrip en je kunt er helemaal je eigen invulling aan geven. Een eigen invulling die ook daadwerkelijk enthousiasme kan oproepen bij jou en dus bij je omgeving. Neem als voorbeeld eens dat Nieuwe Werken. Dat gaat niet over later beginnen of thuis werken, maar vraagt een totaal andere kijk op je organisatie en verantwoordelijkheden. Google bijvoorbeeld geeft zijn medewerkers al jaren de tijd om eigen projectjes op te starten en uit te werken. Met een onvoorstelbaar hoog gehalte aan innovatieve (goed verkopende!) diensten tot gevolg. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de creativiteit binnen de organisatie. Kennis wordt snel uitgewisseld, ideeën worden gestimuleerd en hiërarchie ondersteunt zonder af te remmen. Grappig dat in een ICT- wereld, waar alles uit eentjes en nulletjes bestaat, de organisatie wordt benaderd als een ‘levend’, zichzelf ontwikkelend organisme. Ook onze sector biedt een mooie speeltuin voor een dergelijke benadering. De vele ‘wisselende contacten’ sluiten eigenlijk niet aan bij de haast mechanische wijze waarop projecten en organisaties in deze sector worden ingericht. Het Nieuwe Werken is niet een reden om thuis te zitten, maar een oproep aan het management om de inrichting van de organisatie opnieuw onder de loep te nemen. Om nou zelf niet in de valkuil van abstractie te vallen even een concrete afsluiter. Ik heb zelf het afgelopen weekend in het kader van een bedrijvenchallenge mijn eigen invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gegeven. In 10 weken tijd een evenement organiseren voor de zeer diverse jeugd van Amsterdam West, met een positief effect op de hele directe omgeving. En dat allemaal door met een Circus Elleboog-bril te kijken naar het begrip container.

Kritieke Waarde

Het betreft hier de deelname aan de JCI Challenge, waarmee 6.500 euro voor het maatschappelijk project Circus Elleboog is verdiend.

Voor meer info: www.elleboog.nl of www.jciamsterdam.nl.

Reageer op dit artikel