artikel

Composietvezels opnieuw te gebruiken

bouwbreed

Vezels uit composieten kunnen worden herverwerkt tot opnieuw te gebruiken vezels. Die vezels zijn niet meer zo lang als nieuwe, maar bieden nog voldoende sterkte. Onderzoekers van de Britse universiteit van Nottingham leiden dat af uit de resultaten van een proefproject. In dat project ‘weekten’ ze vezels los uit composietmaterialen. Dat gebeurde met superkritische vloeistoff […]

Vezels uit composieten kunnen worden herverwerkt tot opnieuw te gebruiken vezels. Die vezels zijn niet meer zo lang als nieuwe, maar bieden nog voldoende sterkte.

Onderzoekers van de Britse universiteit van Nottingham leiden dat af uit de resultaten van een proefproject. In dat project ‘weekten’ ze vezels los uit composietmaterialen. Dat gebeurde met superkritische vloeistoff die zich als een gas door vaste materialen kan bewegen. De vloeistof lost de hars in het materiaal op, waardoor de vezels vrijkomen.

Aanvullend onderzoek moet uitwijzen of deze vezels aan elkaar kunnen worden gebonden waardoor ze sterker worden. Composietmaterialen belanden tot nog toe veelal op de stortplaats wegens een gebrek aan herverwerkingstechnieken.

Reageer op dit artikel