artikel

Camera brengt vervuiling gekleurd in beeld

bouwbreed Premium

Een ‘superkleurencamera’ helpt vervuiling op te sporen in de bodem. De beeldsensor kan ruim duizend kleuren onderscheiden. De ‘hyperspectrale’ camera kan daardoor zien op welke stof zonlicht reflecteert. Elke chemische reactie weerkaatst een eigen kleur. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv die de camera verder ontwikkelen analyseert het systeem kleuren ook op […]

Een ‘superkleurencamera’ helpt vervuiling op te sporen in de bodem. De beeldsensor kan ruim duizend kleuren onderscheiden. De ‘hyperspectrale’ camera kan daardoor zien op welke stof zonlicht reflecteert. Elke chemische reactie weerkaatst een eigen kleur. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv die de camera verder ontwikkelen analyseert het systeem kleuren ook op grote afstanden. Gebieden kunnen daardoor vanuit de lucht worden gecontroleerd op onder meer bodemvervuiling. Het systeem kan ook binnen worden gebruikt om eventuele vervuilende stoffen in het binnenmilieu te ontdekken.

Reageer op dit artikel