artikel

‘Bouwen veel duurder zonder regels’

bouwbreed

‘Bouwen veel duurder zonder regels’

De overheid pakt de regeldruk hard aan. Maar in de economie weten we inmiddels waartoe te weinig regulering kan leiden: huizencrisis, kredietcrisis en eurocrisis.

Dit schrijft Rob de Wildt vandaag in een opinieartikel in deze krant. “Bij technische regels kan hetzelfde probleem zich voordoen: wildgroei door gebrek aan structuur.” Volgens de adviseur van RIGO research en advies hebben regels een nuttige functie. “Ze maken het bouwproces voorspelbaar en de bouwproductie efficiënt. Zonder regels en normalisatie wordt het bouwen veel duurder.”

De oud-voorzitter van de Nederlandse vereniging van bouwkostendeskundigen prijst de Tweede Kamer omdat zij het pakket aan technische regels niet ongemerkt laat passeren. “Maar het resultaat van het aannemen van de moties is dat vooral de nieuwbouwkwaliteit wordt aangescherpt, terwijl de lagere kwaliteitseisen voor verbouwingen grotendeels worden doorgevoerd.” Dit kan een ongewenste onevenwichtigheid creëren, aldus de Wildt.

Reageer op dit artikel