artikel

‘Versterkt veen’ moet weg kunnen dragen

bouwbreed

‘Versterkt veen’ is een lichtgewicht ophoogmateriaal dat gebiedseigen materiaal gebruikt om de slappe veengrond geschikt te maken voor onder meer wegen. Royal Haskoning en Deltares denken daarmee een bruikbaar alternatief te hebben voor verstevigingen als eps en schuimbeton of voorbelasten met zand.

Wat kostprijs betreft zal het wat mede-ontwikkelaar Martijn Willeboer van Royal Haskoning betreft niet veel verschil maken of een slappe veenbodem is verstevigd met de Versterkt veen-methode of met eps of schuimbeton. “Onze methode vergt minder verkeersbewegingen en beperkt daarmee de overlast voor de omgeving.” Het versterkte veen moet onder meer verkeerswegen kunnen dragen. Rijkswaterstaat wil ook testen of veenkaden kunnen worden verstevigd met deze methode.

Eind november hopen Royal Haskoning en Deltares samen met KWS Infra/VSF de methode te kunnen testen op een locatie in Zuid-Holland. Deltares heeft vooralsnog alleen in het laboratorium veen versterkt. Dat kan volgens Willeboer met een mengsel van silicaat en waterglas. “Het mengsel is een soort beslag dat op locatie wordt verwerkt.” De praktijkproef moet uitwijzen op welke manier dat het beste kan.

Metingen door de jaren heen moeten uitwijzen hoe het mengsel zich in de loop van de tijd zal gedragen. “Eén van de vragen is of de verstevigde bodem weer in de oorspronkelijke staat kan worden teruggebracht”, zegt Willeboer. Een ander onderzoeksaspect is de duurzaamheid en bestendigheid van het materiaal. “En niet onbelangrijk is of het materiaal op een of andere manier kan worden herverwerkt.”

Willeboer noemt de methode geen variant van grouten. Bij het laatste wordt materiaal onder hoge druk in de bodem gebracht. “Als je dat in veen doet blaas je de hele toplaag weg.”

Proefondervindelijk moet blijken op welke manier een veenbodem het beste kan worden verstevigd. Op dit moment wordt het verstevigingsmateriaal gemengd in een stationaire mixer. Mogelijk is daarvan een mobiele variant te maken die in een container of op een truck naar de locatie kan worden getransporteerd.

Discussie

De verwerking van het mengsel is eveneens nog onderwerp van discussie. Aanvankelijk dacht Willeboer dat te kunnen met landbouwmaterieel. “Deze machines brengen het mengsel echter niet diep genoeg in de bodem.”

Een andere optie is het trekken van een cunet in het veen en het veen in gemengde vorm hierin terug te brengen. Het ‘Versterkt Veen’ is genomineerd voor de ingenieursprijs De Vernufteling.

Reageer op dit artikel