artikel

SuperBouw

bouwbreed Premium

Een SuperBouw, met daarbij uiteraard de infra. Als ik daaraan denk roept dat een bepaalde gedachte op. Ik denk aan een heldere en duidelijke missie waar duurzaam op de voorgrond staat.

Daar komen termen in voor zoals kwaliteit, communicatie, vertrouwen en ‘samenwerking’. Met kwaliteit bedoel ik overheden, onderwijs, bedrijven en instellingen die volgens bepaalde normen en waarderingen werken. Normeringen en waarderingen die geborgen zijn in product- en managementkwaliteitseisen volgens ISO en VCA systemen en – niet te vergeten – het INK- (Instituut Nederlandse Kwaliteit) systeem. Het INK-systeem is een organisatiemodel waar menig sector jaloers op is. Een puur klantgericht systeem. We zien in blok tien (www.ink.nl) dat anno 2011 innovatie een continu proces is geworden waarin verbetering en vernieuwing standaard- processen zijn. Ook communicatie is een zeer belangrijk onderdeel inSuperBouw. Met communicatie bedoel ik een systeem waarin je niets achterhoudt. Waar met open vizier en systemen gewerkt wordt vanuit de klant en ook vanuit de aannemer. Waar gezien kan worden dat je tien procent rendement nodig hebt als gezond bedrijf zodat met die gelden kan worden geïnnoveerd ten behoeve van een eerlijke klant- en medewerkers relatie. Hoeveel faalkosten zouden daardoor niet verminderd kunnen worden? Vertrouwen is zeker een niet te ontkennen onderdeel in elke samenwerking. Hoe groot (of klein) het team ook is, tussen alle personen en belangen moet een bepaalde mate en evenwicht van vertrouwen zijn. Is er geen vertrouwen, dan zal ook nooit de juiste integriteit en eerlijkheid bereikt worden om samen te willen werken. Hieraan zal nu en in de toekomst hard gewerkt moeten worden willen wij de aanvraag ‘na de crisis’ aan kunnen. Vergeet daarbij vooral het VMBO en MBO niet. Dit is namelijk de bloedgroep van de bouw. Hartelijk gegroet. Het gaat u goed.

Hoogstraten Wegenbouw

jh@hoogstratenwegenbouw.nl

Dit is de laatste column van Johannes Hoogstraten.

Reageer op dit artikel