artikel

Proefproject met thermisch isolerend ultralicht beton

bouwbreed

Het Cement en Beton Centrum wil een innovatieproject starten met thermisch isolerend ultralicht beton. Doel is daarmee monoliete gevels te maken met uitstekende isolerende eigenschappen en nieuwe architectonische mogelijkheden.

Als de opzet slaagt, kan het materiaal een einde maken aan de gelaagdheid – binnenspouwblad, isolatie, spouw, gevelsteen – van een traditionele gevel. “Dat zou topprestaties op het gebied van duurzaam bouwen mogelijk maken. Je zou ook een enorme hinderpaal voor het hergebruik van bouw- en sloopafval wegnemen”, zegt Hans Köhne van het centrum.

Basis van het innovatieve lichtbeton is zeer licht toeslagmateriaal, een mix van geëxpandeerde kleikorrels en bolletjes geschuimd glas. De Zwitserse producent Liapor heeft hiermee al prima resultaten bereikt in pilotprojecten in Zwitserland en Duitsland. Geëxpandeerde kleikorrels als grindvervanger kennen we in Nederland al lang; daarmee wordt lichtbeton gemaakt met een volumieke massa tot 1800 kg/m3. Geschuimd glas uit recyclingglas, als zandvervanger, moet de volumieke massa verder verlagen tot ruim onder de 1000 kg/m3. De kunst is om daarmee een robuust, goed verwerkbaar betonmengsel te maken dat resulteert in een optimale balans van druksterkte en thermische isolatie.

Het geplande pilotproject moet verrijzen op een proeflocatie op het DuBo-park op de campus van de TU Eindhoven. De fundering ligt er al, want die is recentelijk gebruikt voor een proef met een casco van staalvezelbeton zonder wapening. Het Cement en Beton Centrum werkt in het project samen met de TU Eindhoven, de TU Delft en de bouwindustrie.

Een datum voor de start van de proef is nog niet vastgesteld.

> pagina 11: plannen met licht beton niet verder dan tekentafel

Reageer op dit artikel