artikel

Plannen met licht beton niet verder dan tekentafel

bouwbreed Premium

Ideeën voor duurzaam bouwen met zeer licht beton zijn ook in Nederland geopperd, maar niet uitgewerkt. VMX Architects bijvoorbeeld maakte in 2008 een ontwerp voor een monoliete kantoorgevel met een optimistische isolatiecapaciteit van Rc 6,0. Hoogleraren deden voorstellen tot gebruik van nanotechnologie voor thermisch isolerend beton of daagden de industrie uit de architectuur te bevrijden uit de ‘gevangenis van de spouwmuur’.

In Berlijn is in 2007 als pilotproject een meerlaagse villa geconstrueerd met het materiaal (‘Infraleichtbeton’). Dat bleek niet alleen extreem licht, 760 kilo per kuub, het materiaal bleek ook vochtbestendig en thermisch isolerend (U-waarde: 0,34 W/m2.K). Het zag er nog goed uit ook. Om problemen met corrosie van de wapening en warmtebruggen te voorkomen, maakte constructeur Mike Schlaich in dat project gebruik van glasvezelstaven.

Het materiaal moet verwerkbaar zijn in alledaagse bekistingen. “Maar als je het kunt gieten, kun je natuurlijk ook voor andere vormen kiezen. Omdat je er niets tegenaan hoeft te plakken wordt de vormvrijheid van de architect enorm vergroot met dit materiaal”, zegt Köhne. Juist het feit dat het materiaal een groot aantal eigenschappen combineert, kan het concurrerend maken, verwacht hij.

Om een Rc-waarde van 3,5 m² K/W te halen is een wanddikte van pakweg 50 centimeter nodig, verwacht Köhne.

Het proefproject moet meer helderheid brengen over de bouwfysische eigenschappen, door monitoring van het binnenklimaat. Mogelijk komen er ook tests met betonkernactivering. Ook moet duidelijk worden hoe makkelijk ultralicht beton zich laat verpompen en hoe de esthetische kwaliteit van het betonoppervlak beheersbaar is.

Reageer op dit artikel