artikel

Over dieper zakken

bouwbreed

Als jongen wilde ik altijd graag iets in de luchtvaart doen. Na de middelbare school werd het dan ook Vliegtuigbouw studeren in Delft.

Maar weldra bleek dat mijn bijna perfecte gebrek aan enig wiskundig inzicht niet echt passend was bij deze studie.

Hoewel ik het nog ruim twee jaar heb weten te rekken, was het eind ’79 toch zaak iets anders te gaan doen. Na enig zoeken bleek de enige technische studie waarvoor je absoluut geen wiskunde nodig had, Bouwkunde te zijn. Was nog in Delft ook, dus ik hoefde niet eens te verhuizen.

Mijn vrienden van Vliegtuigbouw vonden het niet echt geslaagd. Eén van hen sprak zelfs de woorden “Dieper kan een mens niet zakken”.

De bouwkundestudie was wel relaxed te noemen. De vakken waren niet al te moeilijk en de projecten waren ook wel te doen. Wat me wel opviel, was de enorme interne gerichtheid. Het was een bijna provinciaalse aangelegenheid.

Ruim dertig jaar later loop ik zo nu en dan als eenvoudige gastdocent weer op Bouwkunde rond. In het nieuwe oude gebouw gonst het van de activiteiten. Opvallend is het grote aantal buitenlandse studenten. Ik was natuurlijk wel benieuwd waarom de studenten uit alle uithoeken van de wereld juist naar Bouwkunde waren gekomen. Het antwoord van iedereen was vrij helder: Bouwkunde is gewoonweg één van de beste architectuuropleidingen die er op de wereld is. Alles is gericht op het kunnen omgaan met concrete ontwerpvraagstukken die vaak zijn doorweven met maatschappelijke aspecten. Doorvragend wat ze na hun studie willen gaan doen, is het antwoord vaak: Een eigen bureau beginnen.

Er wordt nogal wat geklaagd dat we in Universitair Nederland geen topopleiding op wereldniveau hebben. Dat de studies zich onvoldoende op de concrete maatschappelijke vraagstukken richten en dat er bij de studenten niet voldoende ondernemerschap aanwezig is. Kennelijk heeft men niet van Bouwkunde gehoord.

Ik heb het de decaan niet gevraagd. Maar ik denk dat ze er geen bezwaar tegen heeft dat iedereen die wel eens wil weten hoe een topopleiding er nu eigenlijk uitziet, eens op Bouwkunde langs komt.

Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel