artikel

octrooiWerkbankje vervolmaakt gereedschapskist

bouwbreed

Op een bestaande ‘standaard’ gereedschapskist kan nu een handig houten werkbankje worden vastgezet.

Vijftien à twintig jaar geleden ontwikkelde Festool, onderdeel van TTS Tooltechnic Systems, voor zijn elektrisch gereedschap een serie gereedschapskisten die de naam ‘Systainer’ kregen. Kisten met een aanpasbaar interieur, zodat de betreffende gereedschappen en bijpassende onderdelen ordelijk zijn op te bergen. De kisten kunnen worden gestapeld en daarna gekoppeld, zodat meer exemplaren als één geheel zijn te vervoeren.

“Langzamerhand zijn die gereedschapskisten een beetje de standaard geworden in deze branche, doordat ook andere producenten van elektrische gereedschappen ze zijn gaan gebruiken”, vertelt Rogier Broersma als toelichting bij zijn octrooi op een werkbankje dat hij bedacht voor standaard Systainers van ongeveer 30 bij 40 centimeter (lxb). Het werkbankje is gemaakt van berkenplex en zowel het werkblad als de zijkanten zijn voorzien van uitsparingen voor het vastzetten van gereedschappen en werkstukken. En voor het zijdelings koppelen van meer werkbankjes, voor het des gewenst aan een tafelblad fixeren van een ontkoppeld werkbankje en voor het optillen van desnoods een hele stapel kisten.

Het Systand gedoopte opzetstuk heeft vier korte poten die passen op het deksel van een Systainer. De koppeling vindt plaats door slim gebruik te maken van de bestaande snelkoppelingen van de kist. In uitgeschoven toestand kunnen deze namelijk zowel het deksel op de kist fixeren als een erop geplaatste tweede kist. Het werkbankje heeft, net als een kist, aan de onderzijde bevestigingsnokjes en kan daardoor op dezelfde wijze worden vastgezet of weer ontkoppeld, beide zonder het deksel te hoeven verwijderen.

Broersma overlegde in een vroeg stadium met Festool over zijn idee, maar dat bedrijf was juist bezig met het ontwikkelen van een opvolger van de Systainer, met een ander koppelmechanisme. “Inmiddels heeft Festool die nieuwe versie onder de naam Systainer T-Loc op de markt gebracht en verkoop ik sinds kort mijn werkbankje dat past op de eerdere versie. Nou zijn van die klassieke versie in de loop der jaren 10 tot 12 miljoen stuks gemaakt en verspreid, en iedere bouwvakker heeft er wel een paar. Bovendien blijven diverse andere producenten van elektrische gereedschappen, waaronder Makita, ze ook in de toekomst gebruiken. Tot slot past de Systand – zonder te kunnen koppelen – ook op een standaard drank- of bierkrat van 30 bij 40 centimeter. Hij komt dus nog steeds van pas. Ik ben overigens hard bezig met een werkbankje dat specifiek koppelbaar is met die nieuwe gereedschapskisten en dat waarschijnlijk al over een paar maanden op de markt komt.”

octrooinummer: NL2004257

houder: Diafer, Bergen

uitvinder: R. Broersma

Voor meer informatie:

www.diafer.nl, www.festool.nl

www.festoolownersgroup.com (zoekterm: systand).

Reageer op dit artikel