artikel

Nazomeren

bouwbreed

Lekker man! Zonnetje op je bolletje, barbecuetje aan, biertje of wijntje in de hand en genieten van de laatste straaltjes zomerzon. Wat zijn we gezegend! Iedereen die ik spreek is de slechte (of moet ik zeggen: normale Nederlandse) zomer vergeten door anderhalve week stralend weer. Wat dat betreft ben ik wel erg blij met de […]

Lekker man! Zonnetje op je bolletje, barbecuetje aan, biertje of wijntje in de hand en genieten van de laatste straaltjes zomerzon. Wat zijn we gezegend! Iedereen die ik spreek is de slechte (of moet ik zeggen: normale Nederlandse) zomer vergeten door anderhalve week stralend weer. Wat dat betreft ben ik wel erg blij met de menselijke geest. Als het eindresultaat een goed gevoel achterlaat, maakt het eigenlijk niet uit wat daarvoor allemaal gebeurd is. Achteraf is het, net als altijd, toch allemaal goed gekomen? Het project is opgeleverd, iedereen was blij, dus dat hebben we mooi gedaan! En we kunnen haarfijn uitleggen wat wel en niet gewerkt heeft, we kennen immers het eindresultaat. Het doet me altijd een beetje aan geschiedenis denken. Als je de conclusie weet, is er altijd een logisch verhaal van te maken. Achteraf zijn de voortekenen overduidelijk. Waar we echter te weinig bij stilstaan, is dat hoe lang je ook evalueert, de toekomst nooit te voorspellen is. Volgens mij één van de redenen dat we moeite hebben écht te leren van successen uit het verleden. Op het moment dat je op die regenachtige zomerdag vóór een belangrijke tweesprong staat, is de afweging niet zo makkelijk als je op het evaluatieformuliertje hebt ingevuld. Zou je nou wel die barbecueschotel in de aanbieding kopen, als je niet zeker weet of er nog een mooie dag aankomt? Lekker laten liggen die stapel vlees en ‘gewoon’ klagen over het weer. Net als altijd. Het vergt veel meer van iemand om te ‘leren’ dan je aanvankelijk denkt. Niet doen wat je jezelf aangeleerd hebt, maar echt in het diepe springen. Daar wachten we toch liever mee tot de zon schijnt. De zomertip dus voor komend jaar (of project): zorg voor een paar lekkere warme handdoeken!

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel