artikel

Moeten, willen of kiezen?

bouwbreed Premium

De evaluatie van een ketensamenwerking: twintig grote kerels in een (te) klein zaaltje. Bij de startvraag werd het warmer én stiller in de ruimte. Hoe zit je erin? Daar wilden ze wel antwoord op geven. Dat is duidelijk en je kunt je mening op tafel leggen. Een beetje naar de ander wijzen, natuurlijk. Wat er […]

De evaluatie van een ketensamenwerking: twintig grote kerels in een (te) klein zaaltje. Bij de startvraag werd het warmer én stiller in de ruimte. Hoe zit je erin? Daar wilden ze wel antwoord op geven. Dat is duidelijk en je kunt je mening op tafel leggen. Een beetje naar de ander wijzen, natuurlijk. Wat er zoal beter had gekund.

Maar, nadenken over jezelf en jouw organisatie. Waarom co-makership op de agenda staat van je bedrijf. Is dat omdat het moet, omdat je dat wilt of omdat je ervoor kiest? “Verklaar u nader, mevrouw; wat is het verschil; moeilijk hoor zo’n vraag.” Sportief en beleefd als ze zijn, kwamen er eerst wat aarzelende en later eerlijke antwoorden.

‘We kunnen niet meer terug; we hebben zo’n drie miljoen geïnvesteerd; onze toekomst hebben we hieraan opgehangen. Maar noem je dat dan moeten of kiezen? ”

Voor mij een duidelijk geval van kiezen.

“Wij willen een belangrijke speler zijn in co-makership; want we zijn goed in samenwerking.” Ah, het kost je dus behoorlijk wat energie? “Ja, maar dat komt omdat we de anderen nog moeten overtuigen.” Het verhaal over kiezen, waar vrijheid en eigen verantwoordelijkheid hoog zijn, was aan deze partij nog niet besteed. Dat bleek later op de dag. Zij en alle anderen moesten nog zoveel.

Moeten komt van buiten; kiezen komt van binnen. En daar is moed voor nodig. Oh, bedoelden we dat. Het was niet gemakkelijk om het denken in goed en fout te overstijgen. Toch lukte dat en al aan het begin van de dag. Mooi meegenomen.

Wat wilden ze allemaal graag leren. Het liefst zelf en van de juf. Leren van elkaar bleek ingewikkelder. Sommigen struikelden over hun goede bedoeling. Dialoog werd discussie en contact werd zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten. In de pauzes ontstond het echte gesprek. En de excuses, omdat het wel een beetje grof was even daarvoor. Maagdelijk zijn de meesten, als het om zelfreflectie gaat. Of over de impact van je communicatie op de ander. En of het wel zou lukken? Want zo effectief waren ze (nog) niet samen. Wel ieder voor zich en als er een doel te realiseren was. “Dat kunnen we goed.” Zelfsturing, moet dat echt? Kan er niet iemand de leiding nemen? “Nou, neen”, zei de opdrachtgever, “ik wil dat we dat samen doen!” Wordt vervolgd.

Directeur/eigenaar Target Point

Angela.vandeLoo@targetpoint.nl

50

100

150

200

250

300

Reageer op dit artikel