artikel

Gemalen gekleurd glas neemt zware metalen op

bouwbreed

In gekleurd afvalglas zit een mineraal dat helpt zware metalen te verwijderen uit de leefomgeving. Dat stelt een groep onderzoekers van de universiteit van Greenwich. Het mineraal komt vrij wanneer het gekleurde glas wordt gemalen en bij een temperatuur van 100 graden Celsius in een gesloten roestvast stalen vat wordt vermengd met kalk en caustische […]

In gekleurd afvalglas zit een mineraal dat helpt zware metalen te verwijderen uit de leefomgeving. Dat stelt een groep onderzoekers van de universiteit van Greenwich. Het mineraal komt vrij wanneer het gekleurde glas wordt gemalen en bij een temperatuur van 100 graden Celsius in een gesloten roestvast stalen vat wordt vermengd met kalk en caustische soda. Aan het eind van dit proces ontstaat tobermoriet. Dat komt in de natuur ook voor maar de concentraties zijn zo laag dat het mineraal niet wordt gewonnen. Het mineraal neemt zware metalen op en laat ze niet makkelijk meer los. De onderzoekers denken het te kunnen toepassen in waterzuiveringen en in geotextiel.

Reageer op dit artikel