artikel

Fiby Kipper genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs 2011

bouwbreed

Fiby Kipper genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs 2011

Ze zijn de elfde in een veld dat normaliter tien nominaties kent. Maar organisator Rabobank vond de kwaliteit van de inzendingen voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 zodanig hoog, dat er eentje extra mee mag dingen. Dat dit de Fiby Kipper is maakt het extra spannend. Deze kipper is een Volvo FMX met een geheel van composiet (kunststof) gemaakte laadbak. In totaal waren er 493 aanmeldingen.

De Fiby Kipper heeft een laag eigen gewicht, waardoor meer dan twee ton extra lading (payload) kan worden meegenomen. Dit resulteert in een snelle terugverdientijd, een veel hogere dagopbrengst en een aanzienlijke brandstofbesparing. De Fiby kipper is daardoor beter voor het milieu, aldus de bouwers, een groep Overijsselse bedrijven.

Eigen website over Fiby productie

De ‘kunststoffen’ kipper is bovendien bijzonder omdat hij bestand is tegen hoge temperaturen van circa 180ºC voor het vervoer van asfalt. De Fiby Kipper is het eerste product van ComposiTTransport.com, een volledig gerobotiseerde fabriek waarin supersterke maar lichtgewicht kippers, trailers, containertanks, velgen et cetera worden geproduceerd. Het product en het productieproces zijn gepatenteerd en enig in zijn soort in de wereld, zeggen de bouwers. Op de onlangs geopende website www.composittransport.com wordt dat nader toegelicht.

Publieksprijs via Facebook

Een vakjury beslist wie er vandoor gaat met de hoofdprijs of een van de andere prijzen. Daarnaast is er dit jaar ivoor het eerst een publieksprijs te winnen. Vanaf nu is van elke genomineerde een video bekijken. Op Facebook kan vervolgens op de favoriete innovatie worden gestemd. Op Facebook is ook informatie te vinden over de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Prijsuitreiking op 3 november

De Rabobank maakt op 3 november 2011 de winnaars bekend tijdens een evenement over duurzame innovatie dat de bank organiseert ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Meer info: www.rabobank.nl/innovatieprijs en www.composittransport.com.

 

Reageer op dit artikel