artikel

De hypocrisie

bouwbreed

Als wij het slecht hebben, moeten anderen het ook maar slecht hebben. Dat zal ongetwijfeld de gedachte zijn geweest achter het standpunt van het kabinet om de ontwikkelingshulp te verlagen van 0,8 procent van het bruto nationaal product naar 0,7 procent. Dat is althans de inbreng die Nederland wil leveren tijdens de VN-klimaatconferentie in Durban […]

Als wij het slecht hebben, moeten anderen het ook maar slecht hebben. Dat zal ongetwijfeld de gedachte zijn geweest achter het standpunt van het kabinet om de ontwikkelingshulp te verlagen van 0,8 procent van het bruto nationaal product naar 0,7 procent. Dat is althans de inbreng die Nederland wil leveren tijdens de VN-klimaatconferentie in Durban eind dit jaar.

Of zou er iets anders achter steken? Volgens het rapport van Ger Koopmans is arbeidsmigratie goed voor de economische groei. Een waarlijke eye opener. De Amerikaanse historica Amy Chua toont in haar boek ‘Wereldrijk voor een dag’ aan dat heersers dit al een paar duizend jaar weten. Door de ontwikkelingshulp te verlagen, blijven die landen arm evenals de bevolking. Die zoeken dan allemaal het rijke westen op om hier te komen werken. De economische groei in onze regio is daarmee verzekerd.

VNO-NCW, MKB Nederland en LTO hebben zich onmiddellijk achter het rapport geschaard. Wel roepen ze onmiddellijk dat er niet direct regels en controles als een branche-autoriteit moeten komen om de immigratie te reguleren. Toen wisten ze nog niet dat er op twee bouwprojecten in Amsterdam weer vijf illegale arbeiders gesnapt zijn.

Het komt allemaal wat hypocriet over. Je zou haast gaan denken dat het kabinet gegijzeld wordt door een gedoogpartner. Een soortgelijke hypocrisie zie je terug in de afwikkeling van het drama in Alphen met Tristan van de Vlis.

De geestelijke gezondheidszorg wordt nu aangevallen, omdat die niet gewaarschuwd heeft. Nog afgezien van het feit dat dit hun taak niet is, hoor je praktisch niemand zeggen dat de diepere oorzaak ligt in het uitkleden van de geestelijke gezondheidszorg.

Wat dat betreft kan meer bewondering worden opgebracht voor Marian Burgman, de burgemeester van Ronde Venen. Twee bouwprojecten liepen daar uit de hand – what’s new– waarop zij haar ontslag heeft genomen. Daar zou menig Haags politicus een voorbeeld aan kunnen nemen.

Reageer op dit artikel