artikel

Brilliance maakt betonvloer gecertificeerd vloeistofdicht

bouwbreed

Brilliance Concrete Polishing maakt betonvloeren vloeistofdicht door ze te slijpen, te polijsten en te impregneren. Het bedrijf uit Barendrecht levert er een certificaat bij volgens CUR/PBV Aanbeveling 44.

Brilliance zegt de eerste te zijn die zo’n certificaat kan geven voor geslepen en gepolijste betonvloeren.

De vloeistofdichtheid ontstaat doordat de impregneervloeistof in de poriën van het beton dringt. “Het is dus geen coating of een andere afwerking die er in de loop van de tijd af slijt”, zegt Daine Ender van het bedrijf. Ondanks de behandeling blijft de vloer ‘ademen’.

Eerst wordt de vloer voorgeslepen en gepolijst waarna het impregneermiddel wordt ingebracht. Daarna wordt de vloer opnieuw geslepen en gepolijst en wederom behandeld met de vloeistof.

Na een half uur tot een uur is het middel voldoende uitgehard om er over te kunnen lopen. Na 24 uur is het middel ook chemisch ‘dicht’. “Vloeistoffen kunnen niet meer permanent in de vloer doordringen”, vat Ender de voordelen samen. De praktijk moet nog uitwijzen of zo’n vloer ook bestand is tegen sterke zuren.

Opruimen

De sterkte van de afwerking ten spijt moeten al dan niet bijtende vloeistoffen wel binnen een paar uur worden opgeruimd, omdat ze anders de vloer doen verkleuren, legt Ender uit. Door de slijpplek te laten uitwaaieren, kunnen beschadigde plekken worden uitgeslepen zonder dat het opvalt.

Het impregneermiddel is een handelsproduct op basis van nanomateriaal. Brilliance laat de vloeistof volgens deels eigen specificaties fabriceren. Het bedrijf hoopt deze week te horen of de offerte voor het eerste project wordt gehonoreerd.

Haukes Inspectiediensten uit Millingen aan de Rijn/Zwijndrecht stelde vast of Brilliance voldoet aan de bepalingen van CUR/PBV Aanbeveling 44.

Reageer op dit artikel