artikel

Beginnend monteur helpen met ‘augmented reality’

bouwbreed

Ervaren monteurs kunnen op afstand beginnende collega’s op weg helpen met ‘augmented reality’. Het is één van de toepassingen die volgens Uneto-VNI mogelijk zijn met deze techniek. De installateursvereniging nam zelf het initiatief voor wat het ‘nieuwe installeren’ is gaan heten.

Met augmented reality brengt de monteur op locatie met onder meer een iPad een moeilijk geval in beeld. De ervaren collega geeft vanaf de andere kant aan hoe het probleem kan worden opgelost. ‘De andere kant’ kan het kantoor zijn waar in voorkomende gevallen ook technische details over de oorspronkelijk installatie en van de gebruikte producten kunnen worden opgezocht. Eén ervaren monteur kan op die manier verschillende beginners bijstaan.

De ervaren monteur kan via augmented reality ook zelf vanaf de locatie zulke details opvragen; met een iPad of een speciale bril. Beide worden voor onder meer een schakelkast gehouden waarna het scherm of de brillenglazen het aansluitschema weergeven. Op dezelfde manier kan de monteur details opvragen van verwarmingsketels en andere toestellen en de desbetreffende normen er op naslaan. De voorziening heeft een spreek/luister-verbinding waarmee de man in het kantoor en in het veld over en weer kunnen overleggen.

Onbegrensd

De mogelijkheden van augmented reality zijn onbegrensd, meent Uneto-VNI. Of het ‘nieuwe installeren’ een succes wordt, hangt mede af van de bedrijven die de informatie moeten leveren waarmee het systeem wordt ‘gevuld’. Bedrijven moeten er in de visie van de installateursvereniging zelf ‘concepten’ voor ontwikkelen. In het geval van de iPad kan de verbinding via een app lopen. De bril zou via een directe internetverbinding kunnen gaan.

Het systeem is nog niet operationeel. Over de kosten valt volgens Uneto-VNI dan ook nog niets te zeggen. Soortgelijke systemen worden inmiddels al gebruikt in het industriële onderhoud. De kosten beginnen daar bij ongeveer 5000 euro.

Reageer op dit artikel