artikel

Wetenschap: Overleggen en congressen

bouwbreed Premium

Na de bouwenquête werd er minder gegeten in de bouw.De commissie Vos heeft geleid tot sluiting van verscheidene regionale etablissementen. Ze waren niet langer nodig voor het charmeren van potentiële opdrachtgevers, vergaderen vooraf over aanbesteding, het overleg met de opdrachtgever tussendoor, viering van hoogste punten, opleveringen en andere gedenkwaardige momenten.

Jammer voor de horeca, maar vele aannemers waren er niet rouwig om. Al dat overleggen en vieren zette niet alleen de broekriem onder hoogspanning, maar ook de agenda. Aanbesteding om negen uur? Dan vroeg op voor ontbijtoverleg. Aanbesteding gedaan? Snel naar de lunchbespreking met vier gangen. Laat thuis door rijkelijk bevloeide feestelijke oplevering. Toen dat wegviel zaten de aannemers weer wat vaker bij moeders achter de piepers. Er kon ook weer wat langer worden uitgeslapen. Meer rust en minder calorieën. De bouw werd een gezondere sector. Inmiddels lijkt het tij op dat punt weer gekeerd. Het gaat niet goed met de bouwsector. Veel uitleg heeft dat niet nodig. Er worden minder opdrachten voor nieuwbouw gegeven en onderhoud wordt uitgesteld. Voor diegenen die (nog) in de bouw werkzaam zijn is het alleen maar drukker geworden. De budgethouders voor communicatie en PR hebben hun handen vol. Iedereen is zich aan het profileren. Staan we voldoende in the picture? Hebben we onze brandwel goed gepositioneerd? Nu de financiële broekriem moet worden aangehaald organiseren de bedrijven en instellingen, allerhande bijeenkomsten, overleggen en symposia. Heb je vrees uit de gratie te raken, of ben je bang leden te verliezen, of angst of je de subsidie veilig kunt stellen? De PR-mensen hebben het antwoord: maak een nieuwsbrief, organiseer een event (of beter: een top-ontmoeting), begin een social-media groep op linkedin, hyves of facebook. CUR, CROW, Betonvereniging, Staalvereniging, COB, Regieraden, Vernieuwing Bouw, brancheverenigingen, KvK, bedrijven, bureaus, studieverenigingen, fora, platform, uitgevers en nog talloze anderen strijden om een plekje in de agenda. Om niets te missen kunnen we van event naar event congresseren. Natuurlijk moeten het nuttige en aangename verenigd worden. Samen langs het buffet en dan eten aan te kleine statafels. Ondertussen is het steeds moeilijker voor studenten een stage- en afstudeerplaats te vinden. We hebben ‘geen capaciteit’ om de student te begeleiden is vaker het antwoord. Misschien een gezond idee om daar een congres over te organiseren. Straks maar even overleggen met onze PR-afdeling.

Universiteit Twente, construction management en engineering

Reageer op dit artikel