artikel

Wetenschap: Duiten, denkers en doeners

bouwbreed

De bouweconomie gaat na een crisis in een recessie terechtkomen. Als laat conjuncturele volger deed de bouw het eerste jaar of haar neus bloedde. Lopende contracten moesten immers uitgevoerd worden. Maar degoesting van opdrachtgevers om te investeren in gebouwen als onroerend goed, verdween voor een goed deel.

In mei 2010 kondigde de voorzitter van de BNA aan dat meer dan 55 procent van de bemanning van architectenbureaus werkloos was geworden. TNO gebruikte de nieuwe ‘kenniswerkersregeling’ om een groot atelier van 180 man ‘Building Brains’ op het onderwerp van energiezuinigheid in de gebouwde omgeving te laten studeren. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol maakte op dezelfde basis ook gebruik in veertien ateliers van vrijgekomen hersenruimte om een aantal generieke ontwerpende opgaven en toekomstverkenningen te laten uitvoeren. Een van die ateliers gold Nederland in 2040. Door verdergaande bezuinigingen moet de Rijksgebouwendienst helaas op termijn 50 procent van haar capaciteit inleveren. De recessie zet door en ook de uitvoerende bouw gaat dat nu ondervinden.

Is dat een uitdaging die Booosting, het platform voor koplopers in de bouw, kan opnemen? Met de overcapaciteit in het land betreffende ‘ontwerpen, ontwikkelen en onderzoeken’ in de hoofden van bouwkundige en aanverwante ingenieurs zou een doorstart van een dergelijke samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven, individuele ingenieurs en ingenieursbureaus geaccommodeerd kunnen worden. Al redenerend komt het beeld op dat er inzicht en visie in de toekomst van de samenleving (Nederland in 2040) in velerlei elkaar beïnvloedende aspecten zou moeten worden verkregen, waarna als afgeleide de toekomst van de gebouwde omgeving als een handschoen over een hand zou moeten passen en vervolgens komen dan de uitdagingen voor de bouwbranche. In Booostingspeakis dat de verzameling van ‘duiten’ (beleggers, banken, projectontwikkelaars), ‘denkers’ (architecten en ingenieurs), ‘doeners’ (aannemers, toeleverende bedrijven) en ‘dulders’ (centrale en lokale overheden, keuringsinstanties). Aan de bezuinigingen komt voorlopig nog geen eind, maar een nieuw elan doet wonderen. Dus de billen bij elkaar knijpen en samen naar een nieuwe toekomst redeneren!

Prof.dr. Mick EekhoutHoogleraar productontwikkeling

TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel