artikel

Weg met de Aanbestedingswet

bouwbreed

Aannemers klagen terecht over aanbestedingen. Net als architecten, ingenieurs en bijna iedereen die zijn brood in de bouw verdient. Allemaal kennen ze de gekmakende uitwassen. Van aanbestedingsprocedures die meer kosten dan de klus oplevert. Van opdrachtgevers die nog níét weten wat ze willen, maar wél tot op de euro nauwkeurig willen weten wat dat kost. […]

Aannemers klagen terecht over aanbestedingen. Net als architecten, ingenieurs en bijna iedereen die zijn brood in de bouw verdient. Allemaal kennen ze de gekmakende uitwassen. Van aanbestedingsprocedures die meer kosten dan de klus oplevert. Van opdrachtgevers die nog níét weten wat ze willen, maar wél tot op de euro nauwkeurig willen weten wat dat kost. En dus is het goed dat Nederland een wettelijk kader krijgt. Maar wie al zijn hoop op deze Aanbestedingswet heeft gevestigd, zal bedrogen uitkomen. De bron van al het leed is namelijk niet weg te nemen met een wet.

Het probleem is dat degene met de portemonnee niet alleen vaak weinig van aanbesteden weet, maar ook niet weet wat hij precies wil inkopen. Onzekerheid en angst zijn het logische gevolg. En dus worden er ‘experts’ ingevlogen. Vervolgens wil iedere schakel tussen opdrachtgever en -nemer laten zien dat hij er echt toe doet, dat aanbesteden specialistenwerk is. En hoewel een echte professional altijd zal streven naar eenvoud, is het doorgaans vooral complexiteit wat de klok slaat. Vertrouwen en gezond verstand vliegen het raam uit.

Maar dat gebrek aan kennis bij opdrachtgevers is ook de oplossing. Informeer ze. Geef ze inzicht. Het is verbazingwekkend hoe weinig dat gebeurt. Vertel hoe jouw werk in elkaar zit, wat je precies doet en laat, en wat de waarde daarvan is. Laat zien waar de kosten zitten, welke risico’s je loopt, waar je van wakker ligt en wat de lol in je werk is. Zeg aan welke knoppen zij kunnen draaien. Vooral brancheorganisaties moeten dit oppakken. Zeker, het kost bloed, zweet en tranen en dan nóg zullen er ‘rotte appels’ tussen blijven zitten. Maar iets dóén is beter dan klagen, hoe terecht ook. Waar een wil is, is een wet niet nodig. En waar geen wil is, helpt een wet ook niet. Werk aan die wil.

Directeur De Boer Communicatie –techniek & wetenschap

Amsterdam

rdb@deboercommunicatie.nl

Reageer op dit artikel