artikel

Topprestaties van wereldformaat

bouwbreed

Behalve atleten leveren ook bouwers voor de Olympische Spelen een prestatie van wereldformaat, meent Pieter van der Zwet.

Minder dan een jaar voor de Spelen is de bouw van vijf van de zes grootste locaties gerealiseerd. De Olympic Delivery Authority (ODA) heeft inmiddels laten weten dat de totale bouwkosten 55 miljoen onder het totale budget van 7,3 miljard zal blijven en daarmee ruim binnen het in 2007 geraamde bedrag van 8,1 miljard. De Olympische Spelen bieden niet alleen voor de atleten een kans om zich te tonen aan de wereld, maar zijn ook een prachtig platform voor architecten, ingenieurs, installateurs en bouwers om hun talenten te tonen. De ODA is het publieke orgaan dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en realisatie van de diverse sport- en huisvestinglocaties voor de Spelen van 2012 én hun gebruik daarna. Wellicht zit in dit laatste deel van haar doelstelling een belangrijke succesfactor. Er is nadrukkelijk voor een integrale benadering gekozen waarbij al in de ontwerpfase verschillende disciplines zijn betrokken en ontwerpoverwegingen verregaand zijn doorgevoerd in het plannings-, inkoop- en bouwproces. Vanuit het principe vandesigning for legacyis de lijn gevolgd om inkoopbeslissingen te baseren op best valuein plaats van lowest cost.Daarnaast wordt op vele fronten via de bouw ingezet op maatschappelijke bijdrage en ontwikkeling. Bijvoorbeeld op het terrein van de werkgelegenheid heeft de ODA ervoor gezorgd dat inmiddels ruim 1400 voormalig werklozen aan betaalde arbeid zijn geholpen en 3400 stagiairs zijn ingezet. Ok zijn ruim 1000 vrouwen in het uitvoeringsproces van de bouw actief zijn geraakt. Het Pumping Stationzal het afvalwater verzamelen en verwijderen tijdens de OS en zal dit nadien blijven doen voor omliggende gebouwen. Londen laat prachtig zien hoe de bouwopgave van een omvangrijk éénmalig evenement kan bijdragen aan duurzame maatschappelijke ontwikkeling.

Partner bij KPMG en segmentleider Building & Construction

Reageer op dit artikel