artikel

Onbesnut

bouwbreed Premium

‘Landgenoten’; bekomen van de aangekondigde storm die blijkbaar bij iedereen pijn in de portemonnee gaat geven? Wat een circus. Het is dat ik van afgerichte bedrijfspoedels en folkloristische hoedjes hou, maar anders mochten ze van mij dat hele gedoe, met uitzondering van het koningshuis waar ik als anti-republikein wel sympathie voor heb, meteen opdoeken. Onze […]

‘Landgenoten’; bekomen van de aangekondigde storm die blijkbaar bij iedereen pijn in de portemonnee gaat geven? Wat een circus. Het is dat ik van afgerichte bedrijfspoedels en folkloristische hoedjes hou, maar anders mochten ze van mij dat hele gedoe, met uitzondering van het koningshuis waar ik als anti-republikein wel sympathie voor heb, meteen opdoeken. Onze zuiderburen hebben al een dik jaar geen regering en er is niemand in dat land die daar iets van merkt. Ik ben geen wetenschapper, maar ben wel geneigd om daar een geleerdheid uit te trekken. Sinds het regeringsambt een beroep is geworden in plaats van een roeping, verkeert ons land in cultureel verval dat gedomineerd wordt door kostenverslindende regelgeving en procedures. Een ervan is het aanbestedingsbeleid dat vooral is gerelateerd aan Europese onzin. Aannemers klagen, maar lijnrecht daar tegenover ook shoppende marktconsultanten. Onlangs werd in Cobouwnog een fraai voorbeeld gegeven hoe NS Poort al dan niet terecht, door Staalcombinatie via een juridische procedure een poot is uitgedraaid omdat zij waren gaan ‘leuren’. Overigens is het afzetgebied binnen de bouw voor de Nederlandse advocatuur de laatste jaren behoorlijk toegenomen. Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat de conflicten binnen een bouwvergadering een meer juridisch dan technische cachet hebben gekregen. Bestekken worden voor de aanbesteding door pleitbezorgers gescreend op omissies of onduidelijkheden en voorzien van rode accentueervegen, om achteraf vette meerprijzen te kunnen berekenen. Een ‘vergeten’ streepje op de terreintekening leidde er in mijn omgeving toe dat de wegenbouwer, die ook de riolering zou leggen, het verdomd had om de poepdoos aan te sluiten. Een klein stukje pvc buis en het opbreken van de klinkers inclusief herbestrating, lieten de kassa op zijn Brabants gezegd ‘onbesnut’ rinkelen. Nee, de verzamelde frères op rechtsgebied varen er wel bij en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze deels daar zelf de hand in hebben. Het zou een goede zaak zijn als Bouwend Nederland door haar juristen eens zou laten onderzoeken hoeveel geld de gezamenlijke bouwers uitgeven aan vechtprocedures. Dat immense bedrag zou beter besteed kunnen worden aan cursussen ‘klantvriendelijkheid’. Niet alleen het imago van de bedrijfstak zou daardoor verbeterd worden, maar ook de winstgevendheid.

Bouw- en Educatie Groep

Veldhoven

info@bouw-educatie.nl

Reageer op dit artikel