artikel

Oerend hard

bouwbreed

Wat is normaal? Deze prangende vraag dringt zich op nu Geert Wilders en Mark Rutte oerend hard de confrontatie aangingen en van elkaar vonden dat zij normaal moesten doen. Behalve de bekende Achterhoekse band en een loodlijn is het iemand wiens geestesvermogens niet in orde zijn waardoor hij/zij niet aan de norm kan voldoen. Nu […]

Wat is normaal? Deze prangende vraag dringt zich op nu Geert Wilders en Mark Rutte oerend hard de confrontatie aangingen en van elkaar vonden dat zij normaal moesten doen.

Behalve de bekende Achterhoekse band en een loodlijn is het iemand wiens geestesvermogens niet in orde zijn waardoor hij/zij niet aan de norm kan voldoen. Nu is dat een typisch westerse benadering van het woord. De Dharma van Boeddha (de leer van Boeddha) leert ons dat het als normaal beschouwde leven van de mens geenszins normaal is. Het leven is onderhevig aan de vier edele waarheden die alle te maken hebben met dukkha, enigszins krakkemig vertaald als lijden.

Nou, lijden was het zeker tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het verbale, inhoudsloze geweld van Wilders waar de rest van de Tweede Kamer ook nog instonk, was ronduit ontluisterend. Dan is het maar gelukkig dat het gaat om een simpel middenbestuur tussen Europa en de lokale overheden. Kunnen ze tenminste niet al te veel kattenkwaad uithalen.

Wel is dan jammer om te constateren dat op terreinen waar de landelijke politiek nog wel wat kan doen, er niets gebeurt. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan visie van de boekhouders die dit kabinet bevolken. Natuurlijk moeten de overheidsfinanciën op orde komen en natuurlijk zijn er veel onzekerheden. Maar een visie op hoe Nederland verder gaat, is nooit weg. Jammer dat Europa dit niet verplicht stelt, dan had het kabinet wel gemoeten. Boeddha zei het al: het zou beter zijn om één enkele dag te leven in het nastreven van inzicht, dan honderd jaar te leven in onwetendheid.

Voor de bouw is dit triest. De woonvisie die dus geen visie is, kent slechts de al bekende tijdelijke maatregelen. Juist op fiscaal gebied heeft de landelijke politiek het nog wel grotendeels te zeggen. Hoewel, als we Taco van Hoek mogen geloven – en wie zijn wij om dat niet te doen – dan zijn de hypotheekregels van de banken een grotere belemmering voor herstel van de woningmarkt dan de fiscaliteiten. Ook daar kan de politiek wat aan doen.

‘Zie gingen nooit, nee nee nooit, nooit meer oerend hard’, zong Normaal. Oerend hard hoeft niet, maar wat sneller dan de politiek normaal handelt, daar is niets op tegen.

Reageer op dit artikel