artikel

Mystery shopping

bouwbreed Premium

Begin dit jaar heeft het Engelse kabinet een initiatief gelanceerd om overheidsopdrachten toegankelijker te maken voor het mkb. Een van de maatregelen was een uitnodiging aan het mkb om op te treden als mystery shopper. Leuk! Mystery shoppen staat nog op mijn do-before-you-die-list, maar dan wel graag in een zevensterrenhotel in Dubai ofzo. Het Engelse […]

Begin dit jaar heeft het Engelse kabinet een initiatief gelanceerd om overheidsopdrachten toegankelijker te maken voor het mkb. Een van de maatregelen was een uitnodiging aan het mkb om op te treden als mystery shopper. Leuk! Mystery shoppen staat nog op mijn do-before-you-die-list, maar dan wel graag in een zevensterrenhotel in Dubai ofzo. Het Engelse mkb mocht gaan mystery shoppen bij de overheid. Bedrijven werd gevraagd feedback te geven aan een speciaal loket (the cabinet’s office supplier feedback service)over aanbestedingen die ze niet snapten, of slecht opgezette of uitgevoerde aanbestedingen. Het kabinet beloofde dat de aanbesteders zouden worden aangesproken. Inmiddels is het rapport gepubliceerd over 23 zaken die in de eerste drie maanden zijn gemeld. Een van de meest voorkomende klachten was dat de selectiecriteria te zwaar zijn. Zware selectie-eisen maken het voor het mkb onmogelijk om mee te dingen naar overheidsopdrachten. Het rapport geeft een aantal treffende voorbeelden (Google: cabinet office mystery shopper). Deze problemen komen we natuurlijk ook in Nederland tegen. Nog steeds zijn er publieke opdrachtgevers met een selectieleidraad of prekwalificatielijst met meer dan dertig vragen bij relatief kleine projecten. De eisen voor kleine projecten zijn niet in verhouding gebracht tot de omvang van het werk. Verzekeringen, bankgaranties, omzeteisen, ervaringseisen: alles wordt strak dichtgetimmerd, door risicoaversie of gebrek aan kennis. Met als gevolg dat het mkb op voorhand buiten de boot valt, ook al zouden ze de opdracht best aan kunnen. Het probleem speelt al tientallen jaren! Wat gaan wij hier aan doen? Moet ons kabinet ook een supplier feedback service opzetten? Het is onwaarschijnlijk dat dit in de huidige bezuinigingstijd gaat gebeuren. PIANOo staat ook al ernstig op de tocht. Dan maar een rubriek in Cobouw: De 7 Grootste Fouten Op Selectiegebied? De Zwarte Lijst van Selectiecriteria? Of een website voor selectiesukkels: SelectieLeaks! Met YouTube-filmpjes van de daders! (Met balkje voor de ogen, anders komen we in de problemen met het CBP). Tja. Zou het helpen? Maar wat dan wel? Praat mee op www.vernieuwingbouw.nl, wie weet vinden we samen een briljante oplossing.

Twitter: @JacqSchlangen

Reageer op dit artikel