artikel

Krimp als realiteit

bouwbreed

Wie zijn ogen de kost geeft, leert veel. Verbaasd over de leegstand in dorpjes op een steenworp afstand van het (Spaans georiënteerde) Franse deel van de Middellandse Zee, vertelde een Franse ontwikkelaar mij dat er verschillende soorten ‘leegstand’ zijn. Er zijn om te beginnen ‘achtergelaten’ woningen. Woningen waar geen vraag naar is, die dus onverkoopbaar […]

Wie zijn ogen de kost geeft, leert veel. Verbaasd over de leegstand in dorpjes op een steenworp afstand van het (Spaans georiënteerde) Franse deel van de Middellandse Zee, vertelde een Franse ontwikkelaar mij dat er verschillende soorten ‘leegstand’ zijn. Er zijn om te beginnen ‘achtergelaten’ woningen. Woningen waar geen vraag naar is, die dus onverkoopbaar zijn en die jaar in jaar uit staan te verpieteren. De iets oudere versie van deze categorie zijn de deels ingestorte woningen. Dan zijn er woningen die structureel onverkoopbaar zijn, maar waarvan de eigenaar nog steeds hoopt dat een koper zich meldt. Met (minder dan) minimale inspanningen wordt geprobeerd de woning overeind te houden. Vervolgens zijn er woningen die in betere economische omstandigheden nog wel verkoopbaar zijn als vakantiewoning, maar waarvan de eigenaar nu wacht op betere tijden. En dan zijn er de eigenlijk gewoon courante woningen die door het voorgaande ook niet gemakkelijk verkocht worden. Jarenlang leuren en afprijzen, leidt soms tot een transactie. Prijsdalingen van 40 procent ten opzichte van 2008 zijn normaal. En opmerkelijk genoeg bouwt die ene lokale investeerder vaak nog liever iets nieuws op de in ruime mate beschikbare kavels dan dat ie iets bestaands koopt. De lokale markt is dood en buitenlandse kopers zijn (volgens mijn vriend de ontwikkelaar: tijdelijk) verdwenen. Is dit nu ook voor Nederland een les. Drie jaar geleden zou ik gezegd hebben: ben je mal! Nu weet ik het niet. Ook bij ons krimpen regio’s en helpt ‘beleid’ niet. En juist nu kopen in die regio’s, zoals mijn Franse vriend suggereerde: ik moet er niet aan denken.

Andersson Elffers Felix

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel