artikel

Folies filteren binnenlucht

bouwbreed

Fleetshield introduceert twee folies die het milieu in binnenruimtes op peil houden: de luchtzuiverende VOC Active en de geurabsorberende en antibacteriële OLF Active.

Beide producten hebben poriën die respectievelijk geuroverlast en vluchtige organische stoffen (VOS) uit de binnenlucht halen. “De poriën raken op een gegeven moment vol”, zegt Jeroen van Son van Fleetshield. “Ze worden dan geregenereerd door een proteïne-oplossing op de folie te sproeien. De folie wordt vervolgens afgesopt en doet daarna weer waarvoor die is bedoeld.”

Hoelang de folie dat doet weet Van Son nog niet. “De folies zijn onlangs na een jaar van beproevingen op de markt gebracht.” Fleetshield gaat ervan uit dat de actieve werking minimaal enkele jaren behouden blijft. Hoe de producten werken houdt Van Son voor zich: “Het geheim van de smid.”

In zijn uitleg zijn er ‘natuurlijke moleculen’ voor nodig. Dat het werkt zegt hij te kunnen bewijzen met onafhankelijke meetrapporten.

De folies kunnen op nagenoeg elke ondergrond worden aangebracht. Op ruwe gestucte ondergronden gaat het wat minder dan op gladde tegels. De ondergronden kunnen worden voorzien van een onderfolie die de actieve folie draagt. Fleetshield levert de onderfolie in uiteenlopende en al dan niet met een motief bedrukte varianten. Van Son adviseert de folies als alternatief voor materialen die de lucht zuiveren met nanodeeltjes en bacteriën te lijf gaan met zilvercomponenten.

De geurabsorberende OLF Active-folie is reukvrij. Het materiaal doodt virussen, bacteriën, ziektekiemen en schimmels. De folie vermindert de geuroverlast binnen 24 uur met minimaal 80 procent. De luchtzuiverende VOC Active folie vermindert de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen (VOS) in binnenruimtes met in elk geval 80 procent in 24 uur. De folie elimineert VOS-elementen als aldehyden, alkanen, aromaten, alkenen en ketonen.

De materialen zijn volgens de leverancier vrij van toxische weekmakers, chloor, ftalaten, solvent en andere giftige stoffen. Van Son zegt geen vergelijkbare producten te kennen.

Reageer op dit artikel