artikel

Duurzaamheid, energie, veiligheid: Haal meer uit water

bouwbreed

Nederland wordt gezien als toonaangevend waterland. Wij worden wereldwijd beschouwd als innovatief land. Dit komt mede door onze jarenlange strijd tegen het water en ingenieuze, vernuftige en vaak grootse oplossingen voor problemen met veiligheid en zuivering. Het kabinet erkent dit door ‘Water’ als een van de topsectoren te benoemen.

Toch ben ik bang dat we te veel op onze lauweren hebben gerust. We hebben veel debatten gevoerd over normen (“hoe hoog moet een dijk zijn?”) en of de zee nu wel of niet gaat stijgen. Ons land moet veilig zijn, dat staat als een paal boven water. Schoon en genoeg water: ook essentieel. Maar vergeten wordt dat water ons economisch ontzettend veel kan opleveren. Dan heb ik het vooral over export. Door waterbouwers, waterbedrijven, aannemers en ingenieursbureaus.

En daar begint de schoen te knellen. Want we zijn bekend door ons innovatieve verleden, maar dat zijn de Grieken ook en ik hoef u niet te vertellen waar die nu staan. Het heden baart zorgen. Bezuinigingen zijn nodig, maar deze kunnen prima samen gaan met investeringen. Landen om ons heen investeren juist in deze tijd in innovatie en kennis. Nederland blijft daarin achter. Willen we bekend blijven om onze innovatieve watersector, dan moeten we nu snel stappen ondernemen. Niet wachten op een volledig doorwrocht deltaplan, maar nu al haalbare, innovatieve waterprojecten doorvoeren. Goede Nederlandse projecten zorgen voor een sterk imago en dragen bij aan onze export.

Kwartiermaker Jan Bout is druk bezig in de Topsector Water en er zijn verschillende business cases op papier gezet. NLingenieurs zal zich hard maken dat het niet bij papier blijft maar er daadwerkelijk internationale projecten gestart en afgemaakt worden.

Conclusie: er kan veel meer uit water gehaald worden dan nu wordt gedaan. Dat is ook mijn boodschap tijdens het Waterdebat op 13 september: de politiek moet de voorzet geven, het bedrijfsleven kan dan inkoppen.

Voorzitter NLingenieurs

Reageer op dit artikel