artikel

De hoogvliegers

bouwbreed

Het kan nauwelijks toeval zijn. Net even 100 jaar geleden vloog Anthony Fokker, met zijn vliegtuig de Spin, zijn eerste rondje boven de Haarlemse St. Bavokerk. De eerste Nederlandse hoogvlieger was geboren. We hebben een eeuw moeten wachten voor er weer een hoogvlieger opstond en wel uit een volstrekt onverwachte hoek, Hans Hoogervorst, de kersverse […]

Het kan nauwelijks toeval zijn. Net even 100 jaar geleden vloog Anthony Fokker, met zijn vliegtuig de Spin, zijn eerste rondje boven de Haarlemse St. Bavokerk. De eerste Nederlandse hoogvlieger was geboren.

We hebben een eeuw moeten wachten voor er weer een hoogvlieger opstond en wel uit een volstrekt onverwachte hoek, Hans Hoogervorst, de kersverse voorzitter van de International Accounting Standards Board. Die waarschuwde deze week voor te veel optimisme bij veel banken. Die waarderen hun Griekse waardepapieren onvoldoende af. In plaats van met 50 procent, zoals de markt nu doet, met slechts 20 procent. Kennelijk zitten er bij de banken nog steeds grenzeloze optimisten die denken dat de Europese Unie de waarde wel op peil zal houden.

Wellicht is het handig als die slimme rekenaars hun hoofden eens uit de boeken halen en met eigen ogen zien wat er aan de hand is. Het gaat bepaald niet goed, zullen ze dan te horen krijgen.

Wie nu met de man of vrouw in de straat praat, hoort weinig optimistische geluiden. Vertrouwen in de regering is er nauwelijks laat staan de gedachte dat die in staat zou zijn de gigantische problemen op te lossen. Draagvlak is er onvoldoende. En zolang de Europese leiders rechtstreeks snel en hard ingrijpen door Europa blokkeren, kan er nog van alles fout gaan in Griekenland.

Hoogervorst staat bepaald niet alleen in zijn kritiek. De nieuwe IMF-baas, Française Christine Lagarde, bepleitte eerder al voor kapitaalversterking bij de financiële instellingen. De reden was dezelfde als van Hoogervorst: angst voor nieuwe klappen met als gevolg een nieuwe crisis. Zij werd nog weggehoond als paniekzaaister.

Andrea Ernia, het hoofd van de Europese Banken Autoriteit, kon echter minder onheus behandeld worden door Eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken. Ernia bepleit nu direct leningen te geven uit het Europese noodfonds aan banken die in de problemen komen. Wachten kan niet meer.

Het is te hopen dat er in de politiek nu meer hoogvliegers opstaan die de waarschuwingen serieus nemen. Anders zitten we zo weer in een crisis. Een double dip, daar zit niemand op te wachten. De bouw zeker niet.

Als we de woorden van de huidige Fokkerbaas Sjoerd Vollebregt mogen geloven gaf zijn hoogvliegende voorganger Anthony nooit op. Laten we dat voorbeeld maar volgen.

Reageer op dit artikel