artikel

Crematorium Delft houdt uitvaartcentrum warm

bouwbreed Premium

Uitvaartcentrum/crematorium De Iepenhof in Delft gebruikt de warmte uit de oven om het complex op temperatuur te houden.

Het ligt voor de hand, vindt architect Ineke Hulshof: nuttig hergebruik van de warmte uit een crematoriumoven. In de praktijk komt het op een enkele uitzondering na niet voor, constateert de directrice van het Delftse bureau Hulshof Architecten. Zo’n uitzondering is haar ontwerp van uitvaartcentrum/crematorium De Iepenhof van uitvaartvereniging De Laatste Eer uit Delft. Het complex dingt mee naar de Nationale Dubo Award 2011.

De installaties van De Iepenhof houden de gebouwen van het complex op temperatuur. Een overmaat aan warmte wordt opgeslagen in de bodem. Het crematorium is daarmee vooralsnog de enige in z’n soort, zegt Hulshof. “In Oostenrijk houdt een crematorium het naastgelegen kantoor van de beherende uitvaartvereniging op temperatuur. In Groot-Brittannië zijn er plannen om met de vrijkomende warmte een zwembad te verwarmen.”

Bodemwisselaars

In De Iepenhof staat een gasgestookte oven van De Facultatieve. De warmte uit de oven wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een vat met 6000 liter water. Het watervat brengt de ventilatielucht op temperatuur. Niet gebruikte warmte wordt door middel van vijftien bodemwisselaars opgeslagen in de grond. Deze systemen wisselen ook koude uit. Warmte en koude houden met behulp van bodemlussen de ruimten op temperatuur. De geconditioneerde lucht wordt via holle wanden in de ruimten geblazen. Verbruikte lucht wordt langs natuurlijke weg afgevoerd; inclusief de warmte of koude uit een ruimte. “De hoeveelheid energie die daarmee verloren gaat is evenwel te verwaarlozen”, meent Hulshof.

Een duurzaam crematorium is wat de architecte betreft niet lastiger om te bouwen dan een conventionele voorziening. De duurzame variant biedt in haar berekening een jaarlijks exploitatievoordeel van ruim 12.000 euro. Mede daardoor constateert Hulshof in Nederland een toenemende interesse voor het duurzame crematorium. De architecten van het Delftse bureau zeggen inmiddels al bezig te zijn met een vervolgopdracht.

Competitie

Hulshof ontwierp De Iepenhof in concurrentie met de bureaus Jeanne Dekkers en Ton Voets in een besloten competitie. In deze opzet konden de architecten en de opdrachtgever over en weer de wensen en de mogelijkheden doornemen. Voor Hulshof Architecten was dit het eerste crematorium. Het Delftse bureau Boom adviseerde over de duurzaamheidsaspecten. De gemeente steunde het plan met een bescheiden subsidie.

Reageer op dit artikel