artikel

Zout water koelt ventilatielucht dolfinarium

bouwbreed Premium

Dolfinarium Harderwijk koelt ventilatielucht met verdampend zeewater. Dat gebeurt in een indirecte dauwpuntkoeler van StatiqCooling. De producent uit Amsterdam biedt het systeem aan als alternatief voor indirecte dauwpuntkoelers die op zoetwater draaien.

Indirecte dauwpuntkoelers zetten water om in damp wat de warmte uit lucht haalt. Zout water tast echter metalen aan, zegt directeur Coen Binnerts van StatiqCooling. De warmtewisselaar van zijn systeem is om corrosieschade te voorkomen gemaakt uit onder meer polypropyleen. De platenwisselaar zit in een luchtbehandelingkast, een product van Global Air Systems, en die bestaat eveneens volledig uit kunststof onderdelen.

Een warmtewisselaar uit kunststof lijkt minder effectief dan een metalen wisselaar, vertelt Binnerts. “Kunststof isoleert echter nauwelijks wanneer het niet dikker is dan 0,3 millimeter. Dat kun je zelf vaststellen wanneer je kokend water giet in een plastic koffiebekertje.” De dunne elementen zijn goed ingepakt beschermd en opgeborgen in de luchtbehandelingkast zodat ze niet kunnen beschadigen.

Vergeleken met conventionele systemen zegt StatiqCooling ongeveer 80 procent minder energie nodig te hebben om ventilatielucht te koelen. In theorie zou de resterende 20 procent door onder meer zonnecellen kunnen worden geleverd, aldus Binnerts. “Deze combinatie is nog niet onderzocht maar zou kunnen werken. Te meer omdat het systeem geen piekbelastingen kent en koeling vooral in de zomer nodig is wanneer er doorgaans meer zonlicht is.”

Proefsysteem

De installatie zoals die nu de ventilatielucht koelt in het dolfinarium is een proefsysteem. StatiqCooling maakt er zelf geen handelsuitvoering van maar levert de koelers aan fabrikanten van luchtbehandelingskasten. De Amsterdamse producent bouwt via zijn Spaanse dochteronderneming Frescaire ook luchtbehandelingkasten. In de loop van het volgende jaar kunnen die worden voorzien van een zoutwaterkoeler.

Afhankelijk van de uitvoering koelt het systeem 1000 of 4000 kubieke meter lucht per uur. Verschillende modules kunnen voor een groter vermogen worden gekoppeld. Het systeem in Harderwijk koelt per uur 1000 kubieke meter lucht. Dat komt overeen met 2 tot 3 kilowatt, voldoende voor een vloeroppervlak van ongeveer 150 vierkante meter.

Reageer op dit artikel