artikel

Vooruit met de bouw

bouwbreed Premium

Enige weken geleden las ik dat de top van een grote bouwer zich op eigen verzoek de les had laten lezen door een stel jonge honden uit eigen gelederen. Altijd interessant om je op scherp te laten zetten door jonge, ambitieuze frisdenkers. Conclusie was dat als grote, traditionele bouwbedrijven groot willen blijven, ze meer moeten […]

Enige weken geleden las ik dat de top van een grote bouwer zich op eigen verzoek de les had laten lezen door een stel jonge honden uit eigen gelederen. Altijd interessant om je op scherp te laten zetten door jonge, ambitieuze frisdenkers. Conclusie was dat als grote, traditionele bouwbedrijven groot willen blijven, ze meer moeten investeren in onderzoek. Dat doet het innovatieve hart van een universitair altijd goed. Er moest ook worden geïnvesteerd in mensen, tijd en techniek. Waar gaat het dan om in zo’n toekomstbeeld? Social media, augmented reality, 3D printen van bouwdelen vanuit BIM, papierloos werken met iPads, maximaal prefabben, automatisch stelbare bouwdelen, nano-spouwmuren, computergestuurde bouwkranen. Maar ook participaties in andere groeimarkten, nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen en een volwaardige internationale positionering. Het kan niet op.Maar dan de realiteitszin. Iedereen weet dat de bouw grotendeels een ambachtelijke sector zal blijven en het uiteindelijk toch gaat om het stapelen van bouwdelen tot een bouwwerk. Daar is ook niets mis mee, maar de manier waarop en de technieken waarmee we bouwen, zullen wel sterk veranderen. Dat is overigens al gaande. De huidige ontwikkelingen hebben al grote invloed op product en proces. Bouwbedrijven veranderen zienderogen en investeren in innovatie. De bouw is de bouw niet meer, en dat bedoel ik positief. Ik kan me nog de deceptie herinneren toen ik jaren geleden groen uit de schoolbanken met het bouwbedrijfsleven te maken kreeg. Daar kwam ik bij een directeur met mijn toch niet zo gekke ideeën hoe het vrij simpel anders en beter kon, dacht ik nog. Dit en dat was toch een geweldig plan en levert zus en zo voordeel op voor de productiviteit en kosten. Doen dus, zou je zeggen. Het antwoord was: heeft de opdrachtgever erom gevraagd? Kost het geld? Dan doen we het dus niet. Daar stond ik dan weer buiten met twee gebroken klompen. Maar dat was vroeger. De evolutietheorie geldt gelukkig ook voor de bouw. Het gaat er tegenwoordig heel anders aan toe en dat is maar beter ook. Er is veel veranderd en er zal nog veel gaan veranderen. Dus de bouw kan, moet en zal vooruit.

TU Delft

Reageer op dit artikel