artikel

Sensor meet exact hoeveelheid zware metalen in water

bouwbreed

Holland Watertechnology (HWT) in Driebergen heeft een sensor ontwikkeld die precies en snel de hoeveelheid koper- en zilverionen en andere zware metalen in water kan meten. Deze Silco-sensor (silco staat voor silver en copper) kan in Nederland onder andere worden toegepast in koeltorens ten behoeve van de legionellabestrijding.

In dergelijke torens heeft HWT al zijn Bifipro-apparatuur geïnstalleerd, die koper- en zilverionen aan het water toevoegen om de ontwikkeling van legionella tegen te gaan.

Door de sensor aan die apparatuur te koppelen, kunnen de hoeveelheden meteen worden afgelezen en eventueel direct aangepast. Nu moeten nog eerst watermonsters voor analyse naar het laboratorium. Die procedure neemt een aantal dagen in beslag en is kostbaar. Bovendien zijn de torens vaak lastig toegankelijk.

De Silco-sensoren zijn vorige maand, na een testperiode bij HWT, in een Spa-centrum in Slowakije geplaatst. Door toevoeging van koper- en zilverionen blijft het bad vrij van bacteriën zonder de toevoeging van chloor. De sensor meet continu de hoeveelheid koper en zilver in het water en de data worden in Nederland in de gaten gehouden. Zo nodig kan de dosering op afstand worden bijgestuurd.

De sensor is, met subsidie van de Europese Unie, ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse bedrijven Eijkelkamp Agrisearch Equipment, Selor en Geoconnect. Bij de samenwerking waren onder andere ook de universiteiten van Keulen en Florence betrokken. Een volgende toepassing van het systeem is volgens HWT-directeur Leo de Zeeuw plaatsing van de sensor in een ‘handheld-apparaat’. “Hierdoor kunnen klanten te zijner tijd zelf de koper- en zilverwaarden in het drinkwater op verschillende tappunten meten.”

Reageer op dit artikel