artikel

‘Gebrek aan ketendenken vertraagt duurzaamheidsambities’

bouwbreed Premium

‘Gebrek aan ketendenken vertraagt duurzaamheidsambities’

Intensievere samenwerking tussen marktpartijen en de overheid brengt het behalen van de duurzame doelstellingen een stuk dichterbij.

Dit schrijft ir. Paul Kengen in een opinieartikel zaterdag in Cobouw. “De beloofde besparingen zouden in veel gevallen tegenvallen. Dit is niet alleen vervelend voor eigenaren van deze systemen maar ook voor nationale CO2 besparingsdoelstellingen, en vooral voor de energierekening voor de gebruikers (huurders) van de gebouwen.” De grondslag van de problematiek is een gebrek aan ketendenken, stelt de medeoprichter van Local.

“De ontwerper ontwerpt, de aannemer bouwt en de installateur onderhoudt. Complexe systemen vragen om een integrale aanpak. Vreemd genoeg bestaat er in het buitenland al vele jaren ervaring met een succesvolle aanpak om dit soort problemen te voorkomen: de Energy Service Company (ESCo).” Sinds enkele jaren wordt ook in Nederland de ESCo ingezet voor het verduurzamen van vastgoed en of gebieden. Bijvoorbeeld de binnenstedelijke herontwikkeling New Babylon Den Haag. “ESCo is een interessant vehikel om realisatie van verduurzamingsopgaves of ambities te versnellen”, aldus Kengen.

Reageer op dit artikel