artikel

Al bedacht

bouwbreed

Soms hoeven we iets niet te bedenken, omdat het al bedacht is. Het is sommigen in de bouw gegeven, om met volle inzet en de allerbeste bedoelingen steeds weer wielen uit te vinden. Het veel geprezen vermogen om problemen op te lossen komt daarbij goed van pas. Vooral als het gaat om het erkennen van […]

Soms hoeven we iets niet te bedenken, omdat het al bedacht is. Het is sommigen in de bouw gegeven, om met volle inzet en de allerbeste bedoelingen steeds weer wielen uit te vinden. Het veel geprezen vermogen om problemen op te lossen komt daarbij goed van pas. Vooral als het gaat om het erkennen van het feit, dat het nogal eens gaat om eerder door ons zelf veroorzaakte problemen. Door ons bij voorbeeld niet goed voor te bereiden, door niet verder te vragen, of simpelweg door niet goed op een tekening te kijken. Natuurlijk komt dat allemaal niet voor in uw organisatie, beste lezer, maar u zult het toch hoog frequent herkennen bij andere bedrijven in de branche, niet waar?

Soms hoeven we iets niet te bedenken, omdat het al bedacht is. Dat is bij uitstek van toepassing bij het kiezen van nieuw, ander gedrag, in een nieuwe, andere situatie. Dat de wereld van de bouw ingrijpend is veranderd, kan niemand zijn ontgaan. Dat die verandering nog wel even verder zal gaan, ontgaat gelukkig niet iedereen. Wie weet leven we als bouwers binnenkort in omstandigheden die we nu nog niet kunnen voorzien. Wie weet moeten we in ons vak straks problemen oplossen die nog niet bestaan, met hulpmiddelen die nog niet bestaan. Misschien is dat wel het lot, en de aantrekkelijkheid, van het ondernemen. Zelfs in de bouw.

Soms hoeven we iets niet te bedenken, omdat het al bedacht is. Op weg naar onderscheidend succes in de bouw, zelfs onder de huidige en onder de wellicht aanstaande omstandigheden, is het raadzaam te onderzoeken wat we moeten bedenken. Maar ook wat al bedacht is. In positieve zin, maar ook in negatieve zin. Zoals deze zin: De laatste zeven woorden van een ‘stervende’ onderneming zijn ‘dat hebben we nog nooit zo gedaan’.

De Bouwer en Partners

training@debouwer.nl

Reageer op dit artikel