artikel

Sensorvest meet fitheid van personeel op afstand

bouwbreed Premium

Een ‘elektronisch hemd’ registreert of iemand fysiek nog in staat is om gevaarlijk werk te doen en op welke plek die activiteit wordt uitgevoerd. De gegevens worden draadloos doorgestuurd. EstrellaSat Europe in Maastricht hoopt dit systeem binnenkort op de markt te brengen onder de naam Wombat.

De Wombat wordt gemaakt uit bacteriewerend textiel. In het weefsel zijn uiteenlopende sensoren verwerkt die allerlei lichamelijke functies registreren. Het systeem controleert ook of iemand in beweging is en op welke plek hij dat doet. De meetwaarden worden verwerkt in een microprocessor die in het vest is opgenomen en via een radiozender tot 200 meter ver verstuurd. Het systeem kan met intervallen vanaf een halve minuut gegevens verzamelen en verzenden.

“Het sensorvest is vooral bedoeld om mensen te volgen die gevaarlijk werk doen op afgelegen en moeilijk bereikbare locaties”, legt Jean Verhardt van EstrellaSat uit. Het bedrijf test zijn Wombat momenteel bij mijnbouwbedrijven in Peru en Chili. Daar worden ze gedragen door bestuurders van dumpers die de delfstoffen vervoeren.

De Wombat meet onder meer hun hartslag, ademhaling en transpiratie. Uit de meetwaarden blijkt onder meer hoe vermoeid de bestuurders zijn. De Wombat geeft ook de coördinaten aan van de plek waar de bestuurder met de dumper rijdt. Alle gegevens worden in deze proeven via een satelliet verstuurd.

Over ruim een maand moeten de proeven zijn afgerond en hoopt EstrellaSat zijn Wombat te kunnen aanbieden als een handelsproduct. “Afgezien van de Wombat wordt minder een tastbaar product en meer een dienst”, zegt Verhardt.

Service

Gegadigden sluiten vooral een abonnement af voor een bepaalde service. EstrellaSat zoekt uit met welke benodigdheden de specifieke dienst kan worden geleverd, koopt ze in en levert ze met een garantie van vijf jaar op het hele systeem. Communicatie via de satelliet is één van de opties. “Het kan bijvoorbeeld ook via mobiel internet.”

“Vooralsnog is de Wombat alleen onder droge omstandigheden te gebruiken”, vertelt Verhardt. Onder water is het systeem in beginsel ook te gebruiken door onder andere duikers die pijpleidingen lassen.

De Wombat is tot nog toe niet onder natte omstandigheden onderzocht. EstrellaSat wil zo’n proefproject in elk geval wel overwegen wanneer een bedrijf daar om vraagt. Maar, zegt Verhardt, “Op dit moment is er nog geen manier beproeft om de elektronica droog te houden.”

Ruimtevaart

EstrellaSat sleutelt inmiddels een kleine drie jaar aan de Wombat. Het bedrijf werkt voor de ontwikkeling samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en met de Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij Liof.

Reageer op dit artikel