artikel

Scherm met sedum vrij van onderhoud

bouwbreed

Wageningen Universiteit beproeft het nieuwe prefab geluidsscherm DuraGreen van BBD International. Het onderzoek richt zich op de mate waarin het met sedumplantjes beklede scherm fijnstof, CO2en geluid opneemt. Om de test de komende maanden te kunnen uitvoeren, vervangt de provincie Gelderland enkele bestaande schermen door elementen van DuraGreen. Volgens directeur Wilco Bongers van BBD uit […]

Wageningen Universiteit beproeft het nieuwe prefab geluidsscherm DuraGreen van BBD International. Het onderzoek richt zich op de mate waarin het met sedumplantjes beklede scherm fijnstof, CO2en geluid opneemt.

Om de test de komende maanden te kunnen uitvoeren, vervangt de provincie Gelderland enkele bestaande schermen door elementen van DuraGreen.

Volgens directeur Wilco Bongers van BBD uit Doetinchem kunnen de sedumplantjes op het scherm na verloop van tijd worden vergeleken met plantjes in het laboratorium. Hij verwacht eind volgend jaar de eerste resultaten van het onderzoek, waarbij onder andere ook innovatiecentrum Syntens en het Achterhoeks Centrum voor Technologie zijn betrokken.

De basis van het systeem is een verticaal te plaatsen raamwerk met plantenbakjes van gerecycled kunststof. De segmenten kunnen door middel van een koppelsysteem snel een groot oppervlak bedekken. Met een roestvaststalen systeem wordt het raamwerk op de ondergrond vastgeklikt: een muur of, in het geval van een geluidsscherm, een betonnen plaat van fabrikant Mombarg Beton in Doetinchem. Mombarg gebruikt hiervoor met staalvezel gewapend beton, onder andere vanwege de snelheid van produceren. Het scherm is 5 meter lang en 4 meter hoog. Behalve van planten kunnen de schermen ook worden voorzien van zonnepanelen, matrixborden of led-verlichting.

Irrigatie

Bongers noemt als grote voordelen van zijn systeem ten opzichte van schermen met klimop of bamboe, dat het nagenoeg onderhoudsvrij is en vanwege volledige prefabricage snel te plaatsen.

De voorgekweekte plantjes worden geleverd door kwekerij Markvoort in Holten. In de bakken op het scherm, dat aan beide kanten kan worden bekleed, worden ze vastgehouden door middel van substraat. Regenwater maakt een irrigatiesysteem in principe overbodig. Volgens Bongers kunnen de planten zes weken zonder water.

Tijdens de proefmaanden gaat het in de markt zetten van het scherm gewoon door. Bongers heeft uitzicht op diverse projecten en kreeg inmiddels patent op zijn vinding, waarmee behalve geluidsschermen ook buitenmuren kunnen worden verfraaid. Zo is een muur van een supermarkt in het Gelderse Twello met DuraGreen bekleed. De DuraGreen-gevel kost tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel