artikel

Robot spuit beschadigd beton uit viaductplafond

bouwbreed

In opdracht van Heijmans Beton- en Waterbouw voert Van ’t Geloof Betonbescherming betonreparatiewerkzaamheden uit aan twee viaducten gelegen in het A9 tracé te Uitgeest.

De eerste klus van de nieuwe hydrojetrobot van Van ’t Geloof Betonbescherming is bescheiden van omvang. “Het geeft ons de gelegenheid gewend te raken aan de bijzonderheden van de robot”, zegt Arjan de Waard van de betonbeschermer uit Velsen-Noord.

De ‘Hydrojetrobot’ is een geavanceerde rupsmachine met de grootte van een minigraver. De uit Zweden afkomstige robot luistert naar de merknaam Aquacutter Evolution. Op de machine staat een mast die modulair opgebouwd kan worden tot een hoogte van 7m¹. Aan de mast bevindt zich een telescoperende werkbak. De lans bewerkt een betonnen ondergrond met een waterstraal van 2500 bar. Een losse pompunit levert de gewenste waterdruk.

“De robot verwijdert het beton trillings- en kwartsstofvrij”, vertelt De Waard. Het water verwijdert uitsluitend het beton, zonder de wapening te beschadigen. Dat voordeel komt vooral tot uiting bij dikkere constructies met verschillende lagen wapening. “Bij conventionele slooptechnieken, is de kans op het beschadigen van de aanwezige wapening in het beton groot”, vindt De Waard. Dat is tevens de reden dat hoofdaannemer Heijmans in deze innovatieve methode geïnteresseerd is.

Arbeidsomstandigheden

Van ’t Geloof wil met zijn jongste aanwinst onder meer laten zien dat automatisch jekkeren de arbeidsomstandigheden fors verbetert. “Boven je hoofd onder een viaduct werken houd je niet heel lang vol”, zegt De Waard. De arbeidsomstandigheden verbeteren ook omdat de machine stofvrij werkt. Door het water slaat vrijkomend kwartsstof direct neer. Alle afkomende materiaal komt in een opvangbak, zodat de locatie schoon blijft.

“Goede arbeidsomstandigheden en vooral stofvrij werken zullen bij de overheid steeds zwaarder gaan wegen”, verwacht De Waard. In onder meer Zweden heeft de bestrijding van kwartsstof volgens hem gezorgd voor een verbod op handmatig jekkeren. Als alternatief ontwikkelde Aquajet Systems daarom zijn Aquacutter Evolution. “Samen met de hogedrukpomp wel een duur alternatief”, vindt De Waard.

Tot nu toe vervaardigde de Zweedse machinebouwer drie robotjekkers. De computergestuurde Aqua Cutter Evolution is volgens De Waard de meest geavanceerde. Anders dan concurrerende modellen heeft de Zweedse jekkerautomaat een bewegende lans om het materiaal los te maken. De lans doet dat onder een hoek tot 45 graden.

Alle instellingen worden via een beeldscherm op de machine ingevoerd. In het geval van het viaduct wordt de opvangbak tegen het plafond gezet. Het scherm geeft die plek aan met een stip. Vanaf die markering voert de machinist de breedte en de lengte in van het werkstuk.

Bij het Sluisbuurtviaduct gaat de waterlans eerst onder een hoek van 10 graden met 3,3 meter per seconde heen en terug. Daarna zet de besturing de lans onder een hoek van 45 graden, waarbij de waterstraal met 6,6 meter per seconde door het beton snijdt. In de derde gang wordt de baan nagespoeld.

De machine rijdt in de laatste gang 5 centimeter op, zodat de volgende baan kan worden gemaakt. Afhankelijk van de programmering kan zij onder meer driehoekige vormen maken, cirkels of een trapezium. Niet alleen op plafonds, maar ook op wanden en vloeren. “Grof genomen is een oppervlak met een robot ruim zes keer sneller gereed dan als het handmatig gebeurt”, rekent De Waard voor.

Reageer op dit artikel